Изкуството на Михраба – малки шедьоври на ислямското изкуство

Знаете ли какво е михраб? Това е ниша в стената на джамия, често украсена с 2 колони и арка, показваща посоката, в която се намират свещеният камък Кааба в гр. Мека. Към тази посока се обръщат мюсюлманите по време на молитва.

С течение на времето михрабите се превъръщат от място за молитва, в орнаментиран кът – шедьоври на ислямското изкуство. Вижте изкуството на Михраб:

Михраб от джамията Бейхеким в Коня, Турция, 14-ти век. Сега в Музея за ислямско изкуство, Берлин.

Първоначално думата няма религиозно значение, а означава само специална стая в къщата или тронна зала в дворец. Въпреки че не се споменава от пророка Мохамед, днес михрабът е признат за добра религиозна практика.

Според етимологията на името то не е арабско, а персийско и означава ниша в храма на божествата.

Първият документиран полукръгъл михраб идва от Джамията на Пророка в Медина. Това, което някога е било къщата на Пророка, която по-късно се е превърнала в куполното място на своите последователи и по този начин първата джамия, е възстановена по време на халифата на ал-Уайлид I (705-715 г.).

Римска ниша в предградия на великия съд на Баалбек, Ливан, Уикимедия.

Михрабите обаче са били използвани още преди откровението на Пророка, посветено на различни цели. Те винаги са били запазени за хора с голямо значение и висок социален статус.

Торна ниша в синагогата на Dura Europos, Сирия, 3 век,
Уикимедия.

Тъй като Арабският полуостров винаги е бил място на религиозно и културно смесване, михрабите може би са били вдъхновени от други култури. На снимката, преди да можем да видим ниша, използвана от римляните за статуи на богове, от началото на 2 век., докато горе имаме ниша, използвана от евреите.

Мибраб, началото на 15 век, Иран, Исфахан, Музей на изкуството в Кливланд.

Тъй като декорациите в джамиите не могат да изобразяват анимиращи същества (защото тогава художникът ще поеме ролята на Твореца, който принадлежи само на Бог), калиграфията и арабескът заемат място с най-голямо значение в религиозното изкуство. Надписите на стената на този михраб са цитиране от Коранаската глава на Светлината (24:35), която много често се използва в джамиите:

Бог е светлината на Небето и Земята.
Неговата Светлина е като ниша, в която е лампа – лампата, заградена в стъкло – стъклото, което е блестяща звезда. От благословено дърво се запалва, маслината нито от Изтока, нито от Запада, чиито петрол ще се слее, макар че не го докосваше огън! Това е светлина върху светлината. Бог насочва, когото желае за Своята светлина, и Бог дава притчи на хората, защото Бог знае.

Молитвен килим, Турция, ca. 1575-90, Метрополитен музей на изкуството, Ню Йорк




Автор: Пламен Михайлов

One Comment on “Изкуството на Михраба – малки шедьоври на ислямското изкуство”

Comments are closed.