Какво можем да научим от изкуството на децата?

Вместо да бъдат обременени с информация за теорията на цветовете, художествените движения и техниката, децата рисуват и оцветяват поначин, който усещат, без никакви правила.

Точно заради това, има неща, които можем да научим от детските произведения на изкуството, за да станем самите ние по-добри художници.

Новост– Децата изследват своя свят и се учат за всичко в него. Животът е свеж и нов и този манталитет е отразен в тяхното изкуство. Децата виждат света с нова перспектива и създаване на творбите от гледна точка на детето може да ви помогне да погледнете и света от нова перспектива.

Съвет: Отидете на ново място, за да скицирате или разгледайте нещо, което сте виждали многократно (като сграда или любим обект), и го нарисувайте от нова перспектива. Седнете на пода или на земята (или ходете на колене), за да видите света от гледна точка на детето. Ако можете, говорете с детето си (или с детето, което познавате) за определена тема, след което създайте своето произведение въз основа на отговора.

Простота – всичко, от което детето се нуждае е свеж лист хартия и нова кутия с пастели, за да се вдъхнови и да създаде нещо прекрасно. Обикновено децата не са придирчиви за своята среда или за материалите, които използват за своето изкуство.

Съвет: Когато не се чувствате вдъхновени, върнете се към основите. Вземете кутия с пастели и празен лист хартия и вижте какво можете да създадете. Наблюдавайте рисуването на детето си и го помолете да рисувате заедно. Дори оцветяването в книжката за оцветяване може да ви помогне да освободите ума си, мислейки за идеи и да вдъхновите своето собствено изкуство.

Работа извън нормата –  Децата почти никога не пропускат шанса да създават изкуство с нещо ново – всъщност често ги вдъхновява дори повече от това, което са свикнали да използват.

Съвет: Това е просто – опитайте нещо ново. Ако обикновено работите с акрил, използвайте моливи за акварел. Разузвайте компютърния дизайн или открийте нов предмет. Вероятно няма да направите шедьовър от първия си опит, но може да се научите  да оценявате избрания от вас носител.

Забавлявайте се – за децата процесът на създаване на изкуство е почти толкова забавен, колкото и резултатът. Изкуството е за прекарване на великолепно време и за изразяване на себе си – а понякога става въпрос за даването на нещо ръчно направено на мама и татко.

Съвет: Станахте художник по някаква причина. За да откриете забавлението да създавате произведения на изкуството, напишете няколко неща, които ви напомнят защо сте станали първо творец. Те могат да бъдат хора, места или чувства (като радост или щастие).  

Достъп до въображението си – чудовище, дракони, принцеси и еднорози намират основно място в детското творчество. Децата имат вродената способност да виждат невидимите поради силните си въображения.

Съвет: Просто защото сте възрастен, не означава, че нямате “ярко въображение” – то може да бъде потиснато от годините на израстване. Вдъхновение от карикатури и фантастични филми, книги или телевизионни предавания. Прочетете за дракони и принцове, спасяващи принцеси или извънземни планети и техните граждани, и след това интерпретирайте тях. Това може да ви помогне да отворите въображението си и да изградите творчеството си.