Майкъл Флин се призна за виновен и сега всичко е в ръцете на Конгреса

Бившият съветник на американския президент Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин се призна за виновен, че е давал лъжливи показания пред ФБР във връзка с разследването на предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в Съединените щати през ноември миналата година.

След като Тръмп встъпи в длъжност, Макфарланд първо работела в Белия дом, след което станала посланик на САЩ в Сингапур. Си Ен Ен съобщи също, че тя се е срещала с представители на специален прокурор Робърт Мълър, който разследва контактите между хора от Русия и правителството на Тръмп.

Вчера Флин призна, че е поискал от руската страна да забави гласуване в ООН, което било в ущърб на Израел. Според дипломатически източници на Ройтерс обаче не само той е лобирал, но и Къшнър.

В часовете преди гласуването в Съвета за сигурност на ООН на 23 декември Флин се свързал също с мисиите в организацията на Уругвай и Малайзия, а Къшнър разговарял с Ким Дарък, британския постоянен посланик в ООН.

Лобирането било извършено, преди Тръмп, който беше известен със своята произраелска риторика, да стане президент. Той встъпи в длъжност на 20 януари. Усилията обаче не дали плод, защото в крайна сметка съветът приел резолюция, призоваваща Израел да сложи край на заселническата политика в земите, които палестинците искат за своя независима държава. То завърши с 14 гласа “за” и един “въздържал се” – на САЩ.

Усилията в полза на Израел са кулминацията на няколкодневна необичайна дипломация. На 21 декември изненадващо Египет насрочва за следващия ден гласуване на проекторезолюцията, което подтиква Тръмп и Израел да призоват Вашингтон да наложи вето на текста.

 

Републиканците все още държат картите, когато става дума за бъдещето на Тръмп. Каквото и да е заключението на ФБР, то може само да представи доказателства пред Конгреса за “Тръмп” и само Конгресът може да започне съдебно производство срещу президента.
Досега, докато и двете камари провеждат собствени разследвания на руски намеса по време на изборите в САЩ, републиканците не настояват агресивно да разследват комуникациите на Белия дом с Русия.
Америка може да се изправи пред конституционна криза, когато приключи разследването на Мюлер.  Ако Конгресът не направи нищо въпросът ще бъде “президентът над закона ли е”, пита Стивън Бидъл, експерт по отбраната в Съвета за външни отношения в САЩ.
Ако разследването на Мюлер стигне до заключение, че поведението на Белия дом е незаконно, но Конгресът, ръководен от републиката, не прави нищо “, ще изпрати мощно послание, че Тръмп може наистина да застреля някой в ​​средата на Пето авеню и никой няма да го спре”, казва Билдъл.