Намериха над 30 000 творби на известен съветски фотограф

Скритото творчество на покойната съветска фотографка Маша Ивашинцова бе открито на таван в руския град Санкт Петербург. Дъщерята на Ивашинцова случайно открива миналата година няколко кутии от негативи и неразвити филми.

С фотоапаратите Leica и Rolleiflex, Ивашинцова прави около 30 000 снимки на семейството си и живота им в комунистическия Ленинград (днес Санкт Петербург) през 60-те, 70-те и 80-те години, в годините преди падането на Желязната завеса.

Разбира се, знаех, че майка ми прави снимки по цял ден“, казва дъщерята Ася Ивашинцова, цитирана от изданието artnet. “Удивителното е, че никога не е споделяла работата си с никого, дори със семейството си”.

Това, което досега е разкрито на обществото, е само малка част от обширната работа на Ивашинцова. Дъщеря ѝ и няколко близки членове на семейството все още работят върху сканирането и развитието на останалата част от филма. Все още няма изложби или планове за продажби, но нейното семейство заявява, че се занимава с искания от галерии и колекционери, които се интересуват от придобиването на произведението.

В зеркале, висящем на бревенчатой деревенской стене – автопортрет Марии Ивашинцовой, сделанный на Leica IIIc. Маша в шляпе.

Ивашинцова е родена през 1942 г. в аристократично семейство, което е задържало имуществото си след булевишката революция. Работила е като театрален критик и художник, преди душевното ѝ здраве да започне да се разклаща. До 1981 г. тя е безработна, което тогава е незаконно, така че Ивашинцова е принудена да се присъедини към различни психиатрични болници. Тя умира от рак на 58 години.

Виждам майка си като гений, но тя никога не се виждаше като такава и никога не позволяваше на никого друг да я види такава, каквато наистина беше“, дъщеря ѝ Ася.

 

 

Artnet