Новата художествена колекция на Германия: тълкуване на състоянието на страната

Изложбата “Германия не е остров” излага общо 150 избрани творби от 81 художници, чиято работа е била придобита от експертна комисия за колекцията на Федерална република Германия през последните пет години.

Членовете на комитета по придобиването се фокусират върху намирането на произведения на изкуството, които отразяват обществото на страната и предават информация за текущото положение на Германия.

 

Съвременното изкуство на Германия

Всяка година от 1970 г. насам Германия инвестира пари в съвременното изкуство. Годишният бюджет понастоящем е около 400 000 евро.

През 1970 г. Георг Майстерман, президент на Федерацията на германските художници, предлага да се събере колекция от федералното изкуство. Идеята за създаване на художествена колекция, отразяваща модерна и демократична Германия, радва бившия канцлер Вили Бранд.

Колекцията не принадлежи на нито една институция. Работите се показват временно в държавни институции, министерства, посолства, канцеларии и различни музеи. Целта на колекцията е да представи следвоенното немско изкуство, като същевременно подкрепя млади съвременни художници. Последните придобивания вече се показват в настоящата изложба в Бон.

 

Разнообразие от гледни точки

Новият набор от 170 творби включва не само обещаващи млади таланти, но и забравени артисти, чиято работа заслужава ново обновление.

Включва минималистичното изкуство от Шарлот Посенсенски, художник от 60-те години, който оттогава придоби ново признание. Има и картини на Йорг Херолд, една от които изобразява немска магистрала в носталгична светлина, припомняща 50-те години на миналия век. Снимка от Clegg и Guttman показва лавица, пълна с произведения, които са силно желани в Източна Германия. Чертежите на фигури от Андже Мажевски напомнят за резбарите, направени от затворниците в концентрационния лагер на Ravensbrück.

Разнообразие от гледни точки

Новият набор от 170 творби включва не само обещаващи млади таланти, но и забравени артисти, чиято работа заслужава ново обновление.

Включва минималистично изкуство от Шарлот Посенсенски, художник от 60-те години, който оттогава придоби ново признание. Има и измити картини на Йорг Херолд, един от които изобразява немска магистрала в носталгична светлина, припомняща 50-те години на миналия век.

Изложбата “Германия не е остров” се провежда от 8 март до 27 май в Bundeskunsthalle в Бон.

 

 

 

DW