Препоръки към българското председателство от Агенцията на ООН за миграцията

Агенция на ООН за миграцията публикува препоръки за предстоящото председателство на Съвета на ЕС в България.

Новата виза за уязвимите мигранти, Глобалният договор за миграция, Общата европейска система за убежище и политиките за доброволно връщане и реинтеграция са в центъра на препоръките, които Агенцията на ООН за миграцията, отправят преди  България да встъпи начело на председателството на Съвета на Европейския съюз (ЕС), през януари 2018 г.

Амбрози, Регионалният директор на агенцията за Европейския съюз, Норвегия и Швейцария, представи препоръките на българското правителство по време на посещение в София. Той каза, че българското председателство ще ръководи Съвета на ЕС в ключов момент, тъй като необходимостта от засилено сътрудничество между страните, по-добра защита на мигрантите и по-безопасни и редовни пътища на миграция са завладели глобалното внимание.

България ще ръководи ротационното председателство на ЕС през критичен период през първите шест месеца на 2018 г. Предизвикателствата пред миграцията ще останат значителни в Средиземноморието и съседните региони и ще продължат да оказват влияние върху европейската система за предоставяне на убежище. В същото време миграционната политика се определя в международен мащаб в началото на Глобалния договор за миграция през следващата година “, каза Амбрози.

“Препоръките ни се основават на убеждението на Агенция на ООН за миграцията, че миграцията не е феномен, който трябва да бъде спрян или управляван на кризисна основа, а човешка реалност, която трябва да бъде управлявана с политическа кураж, основана на доказателства, визия и подход, ориентиран към човека”.

Документът за нови препоръки посочва четири ключови точки за българското председателство.

Първо, Агенция на ООН за миграцията призовава ЕС и неговите държави-членки да поемат водеща роля в преговорите за ГПК, за да се гарантира приемането на амбициозно споразумение, което се превръща в обединяваща рамка на общи принципи, ангажименти и разбирателство между държавите-членки по всички аспекти на миграцията ,

Втората препоръка е за осъществяването на реформираната обща европейска система за убежище (CEAS), която поставя високи стандарти на справедливост и солидарност. По-конкретно, подобренията в механизма за преместване – като постоянното и автоматично и приемането на общ и единен подход за презаселване чрез Рамка на Съюза за презаселване са два ключови елемента в това отношение.

Докато CEAS се фокусира върху международната закрила, много хора, които не търсят убежище по миграционните маршрути, все още имат специфични нужди от защита. Следователно Агенция на ООН за миграцията предлага в своята трета препоръка създаването на нова виза за най-уязвимите мигранти. Визата би помогнала на държавите-членки да управляват движението на допустимите мигранти със специфични нужди от закрила и да зачитат основните им права. Това също така ще спомогне за укрепване на управлението на външните граници и идентичност, което може да доведе до подобряване на сигурността както на мигрантите, така и на държавите.

И накрая, Агенция на ООН за миграцията призовава следващото председателство да гарантира недискриминационен и всеобхватен подход в политиките за завръщане и реинтеграция. Асистираното доброволно връщане и реинтеграция е незаменима част от цялостния подход към управлението на миграцията. Въпреки това, връщането на миграцията трябва да подкрепя, а не да определя ефективна рамка за управление на миграцията.