Природозащитници: Борисов бетонира беззакония в полза на бившата си половинка

Скандални промени в Закона за туризма гласува Министерски съвет на заседанието си във вторник, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България“.

В отворено писмо от организацията заявяват:

С тях се извършва скрита приватизация като се подаряват публични земи за вечни времена.  В държавни и общински гори пък ще може да се строи инфраструктура, без да променя предназначението на земята или да се минават съгласувателни процедури, задължителни за всички други фирми и граждани. Всичко това ще става без търг и конкурс.
 
Коалицията от граждански групи и организации „За да остане природа в България“ припомня, че през 2012 година беше направен опит същите текстове да бъдат прокарани през Закона за горите. Тогава хиляди хора блокираха в три поредни вечери Орлов мост и защитиха законността.
 
Вносителят – Министерството на туризма – посочва, че спорните промени, появили се изневиделица и в нарушения на изискванията за общестевни консултации, са инициирани от курортен комплекс Пампорово.  Собственик на 84% от акциите на дружеството е Цветелина Бориславова, дългогодишна спътница в живота на министър-председателя Бойко Борисов. Промените ще облагодетелстват разбира се и други инвеститори, сдобили се със ски курорти в националните паркове Рила и Пирин и Природен парк Витоша.
 
Седмица след като министър от кабинета Борисов, подаде оставка заради сключване на договори със зет си, днес правителството извършва действия, които биха довели до облагодетелстване на свързано с премиера лице. Това е в състояние да компрометира България в навечерието на поемането на председателството на Съвета на ЕС.
 
Нещо повече, само преди два дни премиерът Борисов заговори за разследване на „криминалната приватизация“, а днес прави същото – със специален закон увеличава приватизираните активи без дори да търси минимално плащане за тях. На практика със задна дата се прехвърлят вещни права, за които никога не е била плащана цена или минавана процедура.  Това не само лишава държавата от възможността да получи такси или приход, не само подарява завинаги обществени ресурси на монополни структури, но и отваря широко вратата за нови беззакония, изпращайки сигнал, че всичко рано или късно ще бъде узаконено.