Изкуственият град, построен заради самоуправляващи се автомобили

Южна Корея се изгражда като световен лидер в автономното развитие на автомобили, традиционно доминирано от САЩ.

Министерството на земеделието, инфраструктурата и транспорта съобщи, че открива K-City, град с площ от 79 000 кв. м, построен за тестване на автомобили, които се управляват самостоятелно в реални пътни условия.

Само магистралите са завършени до момента, но след като завърши K-City, което струва на южнокорейското правителство 9,77 милиона долара за изграждане, ще симулират и централните райони, градските покрайнини и общата среда. Той ще представи 35 различни условия за шофиране, включително за пътни такси, пешеходни и влакови пешеходни пътеки, дори и дупки и строителни площадки.

Когато обявиха плановете за K-City през май, Южна Корея заяви, че ще бъде най-големото място за автономно тестване на автомобили, на площ от 88 хектара (360 000 квадратни метра). Оттогава насам проектът Wayme на самоуправляващия се автомобил на Alphabet разкри собствения си изкуствен град с площ от 91 дка, наречен Castle, който се намира в Аттвауър, Калифорния, на два часа източно от Сан Хосе. K-City и Castle се присъединяват към развиващо се селище на изкуствени общности, построени за изпитване на автомобили, които се управляват самостоятелно

Южна Корея се надява да комерсиализира автономните автомобили от ниво 3 до 2020 г.

К-Сити е само един пример за съгласуваните усилия на Южна Корея да направи напредък в областта на технологията за самоуправление през изминалата година. През януари най-големият производител на автомобили, Hyundai, представи на ежегодното шоу за потребителска електроника в Лас Вегас своя автомобил Ioniq. През май технологичният гигант Samsung получи разрешение от правителството да тества своите автомобили на обществени пътища. Два месеца по-късно съперникът на LG Electronics също получи одобрение. Южна Корея също планира да бъде домакин на първото автономно автомобилно изложение в света по-късно този месец.

Всички тези усилия подчертават ангажимента на страната да стане лидер в автономните иновации. През септември министърът на транспорта Ким Хюн мил потвърди тази амбиция, като обяви, че ще “ускори усилията си за намаляване на регулациите за интелигентни градски технологии, самоходни автомобили и безпилотни кораби, за да помогне тези следващи двигатели на растежа“.
К-Сити е важна стъпка към това обещание. Със сигурност ще има и още нещо.