Финландия отново показа на света, че е най-добрата

За американците и британците, скандинавските страни заслужават уважение, заради раят, който осигуряват  с равнопоставеност на половете и семейна хармония, където легиони от щастливи бащи тласкат количките по улиците, отпуснатите майки се наслаждават на продължителни платени отпуски по майчинство и добре подхранвани деца сияят от безплатното си здравеопазване.

Но дори и в този контекст, една статистика за Финландия се откроява.

Според скорошен доклад на ОИСР тя е единствената страна в развития свят, където бащите прекарват повече време с децата си, отколкото майките, пише Guardian.

Отчетът за глобалните различия между половете оцени Финландия като втората най-еднаква страна в света през 2016 г., а изданието Икономист наскоро я оцени като третата най-добра страна за работещи майки.

Как стигна Финландия до там? И какво можем да научим от тази малка северна нация, която може да ускори битката за равенство между половете и на други места? Това е история на колективното действие и политическата воля, на силната традиция на социалдемокрацията и на адаптивна данъчна система. Но също така се свежда до основна разлика в начина, по който Финландия оформя разговора: Не става дума за това, кое е добро за възрастните, а за това, какво е добре за децата.

Това е въпрос на равенство между половете, но това е по-скоро въпрос на правата на детето“, казва Аника Саарико, министър на социални услуги във Финландия. “Не става въпрос за правото на майката или правото на бащата, а правото на детето да прекарва времето си с двамата родители”.

Финландия смята, че бащите играят решаваща роля в развитието на децата. Правителството предлага на бащите девет седмици отпуск по бащинство, по време на които те получават 70% от заплатата си. И за да насърчи бащите да се възползват от предимствата, страната наскоро стартира нова кампания.

“Искаме бащите да вземат повече от наличния родителски отпуск”, казва Саарико. “Ние сме съвсем сигурни, ако погледнем изследванията, връзката между бебето и бащата е наистина важна – ранните години са жизненоважни и ние вярваме в инвестирането в това”.

Сегашното положение на Финландия отразява дългото наследство на напредъка на жените. Страната беше втората в света, която даде на жените правото да гласуват, и първата – през 1906 г., която им даде пълни политически права. Днес 42% от парламентаристите са жени, докато в САЩ жените имат само 19,6% от местата в Конгреса.

“Финландия беше бедна страна, където жените работеха заедно с мъжете, и ние всички трябваше да работим заедно след края на войната, за да изплатим дълга си на руснаците”, казва Паулина Ахокас, директор на зала “Тампере”, най-големият конгресен център в скандинавските държави. “Но жените също са участвали в процеса на вземане на решения от дълго време – ние вярваме, че води до най-добрите решения.