Художествените галерии трябва да се приобщят към цифровите технологии

За някои изглежда налудничево да посетят художествена галерия и да се натъкнат на хора, взиращи се не в картините, а в мобилните си телефони.

Тази гледка обаче не е лошо да се насърчава и музеите и галериите да възприемат всички цифрови неща,  съобразявайки се с очакванията на ново поколение.

Както го прави Обединеното кралство

Отделът за цифровите технологии, медии, култура и спорт (DCMS) във Великобритания издаде насоки, за да научи институциите в Обединеното кралство как да “оползотворят потенциала на цифровата технология”, за да поддържа интереса на посетителите, които вече не са просто пасивни приемници на изкуството и културата.

Доклад “Културата е дигитална”, издаден от държавния секретар Мат Хенкок, призова сектора да извлече максимума от 78% от възрастните, които притежават смартфон, използвайки технологията, за да “трансформират” връзката между изкуството и обществеността, пише изданието Телеграф.

В близкото бъдеще може да се види разширяването на плановете за дигитализиране на музейни колекции във Великобритания, споделяне на изложби чрез слушалки за виртуална реалност и надграждане на предложения за мобилни телефони, които да позволят на хората да слушат тълкувания за картини, които стоят непосредствено пред тях.

Националната галерия, която е домакин на събитие за стартиране на доклада на DCMS, изследва планове за създаване на система за билети, която може да различава цените за различни часове от деня в зависимост от търсенето и да увеличи информацията на етикетите си с допълнителни подробности за приложенията за смартфони

Директорът на Националната галерия Габриел Флиндли заяви, че е има симпатии към тези посетители, които все още желаят да дойдат в галерията, за да абсорбират картините тихо, но добави, че исканията на посетителите “се развиват” с поколенията.

За обикновените посетители на галерията “амбициозната петгодишна програма за цифрова промяна” ще бъде значителна трансформация.