Синфония Варсовия и европейски майстори събират ценители на изтънчен концерт

2 август, от 19:00 ч. във Фестивален и Конгресен център, Варна

Диригент и солист
Филип Бернолд – флейта

Солисти
Огюстен Дюме – цигулка
Жерар Косе – виола

Девиен – Концерт за флейта и оркестър N7
Моцарт – Симфония концертанте
Хайдн – Симфония N 85 „Кралицата” Hob I/85 , си бемол мажор

Френските музиканти от световна класа Огюстен Дюме – цигулка, и Жерар Косе – виола, ще са солисти на елитния полски оркестър на 2 август във Фестивалния и конгресен център. Блясъкът на европейската камерна музика от XVIII век ще бъде пресъздаден от емблематичния полски оркестър Синфония Варсовия на ММФ „Варненско лято“. Трима титуловани и много успешни европейски музиканти ще бъдат солисти в концерта с творби на Девиен, Моцарт и Хайдн на 2 август от 19 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.
Сред солистите на оркестъра във Варшава и в международните турнета са Филип Бернолд – флейтист и диригент и Огюстен Дюме – един от знаковите цигулари от втората половина на ХХ век. Именно с тях ще ги слуша и варненската фестивална публика. Заедно с виолиста Жерар Косе те ще изпълнят Концерт за флейта и оркестър N7 от Девиен, Симфония концертанте на Моцарт и Симфония N85 “Кралицата“ в си бемол мажор.

Синфония Варсовия е сравнително млад, но наложен в Европа и света авторитетен оркестър. Основан е през 1984 г. Във Варшава от легендарния цигулар Йехуди Менухин, Франтишек Вибраншук и Валдемар Добровски. Самият Менухин прави няколко забележителни, влезли в музикалната история, записа с камерната формация. В годините тя се разраства до симфоничен оркестър и има и своята брас-секция. Оркестърът е работил с големите диригенти на нашето време Клаудио Абадо, Валери Гергиев, Роберто Тревино, Кшиштоф Пендерецки.

Огюстен Дюме има изключително успешна кариера, големите постижения в която са интегралите. Едно от първите му постижения, поощрени горещо от критика и публика, е записът на всички сонати за цигулка и пиано на Бетовен за Дойче грамофон. Цигуларят е изнасял концерти и е записвал с всички значими оркестри – Берлинската филхармония, Филхармонията на Лос Анджелис, на Монреал, Филхармонията на Япония и много други. Режисьорът Жерар Корбио, известен с филмите си „Повелителят на музиката“ и „Фаринели“, създава документалния филм „Огюст Дюме – да оставиш следа в сърцето“. От 2004 г. Огюст Дюме преподава камерна музика в Музикалната капела “Кралица Елизабет” в Брюксел, където работи с група млади таланти. Под негово ръководство те печелят награди от международни конкурси.

Филип Бернолд е преподавател по флейта в Националната консерватория на Париж, солиращ музикант с трайни интереси към камерната музика и създател на формацията „Виртуозите на Лионската опера“. Той ще бъде и диригент на концерта във Варна, в който солисти са сънародници Жерар Косе и Огюстен Дюме.