Галерия ”UniArt” с изложба ”Кристо и Жан-Клод / Софтуер”

galeria-uniart-christo-i-jean-claude-oktrivane

Произведенията на изкуството на Кристо и Жан-Клод се простират в две                                                                 измерения: софтуер и хардуер.

 Откриването на изложбата ше се състои на 30.09. от 17:00 ч. в галерия ”UniArt” 

Софтуерът е времето през което проектът съществува в подготвителните скици и във въображението на артистите, а хардуерът, когато проектът е преминал през подготвителния етап и става достъпен за публиката.

Изложбата “Кристо и Жан-Клод / Софтуер” представя постери с изображения на скици от софтуерния период на различни проекти, сред които “Портите”, “Чадърите” и “Опакованият Райхстаг”. Някои от произведенията вече са изпълнени, били са видени от хиляди хора на специално избрани локации и сега “живеят” само в паметта на зрителите и събраната документацията. Други, никога няма да бъдат реализирани в своята хардуерна фаза и остават споделени във въображението на авторите и публиката. В крайна сметка, голяма част от информацията и представата ни за тези проекти идва точно от софтуерната фаза на произведенията.

Заедно с експозицията „Софтуер“ публиката ще може да види и стъклени пластики на чешкия автор Мариан Карел и на доц. Константин Вълчев – създател на школата по стъкло в НБУ и инициатор и организатор на Международно биенале на стъклото в България.

Международно Биенале на стъклото 2019 г./МБС/ е най-мащабното и професионално ориентирано събитие в България, посветено изцяло на художественото стъкло. То се провежда в периода септември-октомври, на всеки две години. Гости на събитието са чуждестранни автори и лектори, които запознават публиката с възможностите и постиженията в тази сфера на изобразителното изкуство. МБС организира изложби със селектирани произведения, образователни лекции и разнообразни работилници, в различни локации на страната.

Повече за Международно биенале на стъклото:  http://glassbiennale.nbu.bg