Изложбата КЛИМАТЪТ НА 360° разказва за настъпващите промени в климата на Земята

Климатичните промени неизбежно и все по-видимо оказват въздействие върху всички сфери на живота на хората по цял свят. Ето защо трябва да знаем повече за функционирането на климата на нашата планета и за настъпващите изменения в него . Само така можем да променим поведението си и да намалим вредното въздействие от човешката дейност върху климата . С това разбиране от 2010 г. насам Фондация БНП Париба развива своята мащабна програма „Климатична инициатива“, която подкрепя изследванията на климата и споделя с обществото последните научни резултати по достъпен начин.

Тематичната изложба КЛИМАТЪТ НА 360° може да бъде разгледана до 20 декември в салона на БНП Париба. Тя е създадена като част от този диалог. Стъпвайки на последните научни данни, анализи и симулации, изложбата обръща внимание на четири основни теми: резултати от климатичните измервания; причините за глобалното затопляне; прогнози на учените за развитието на потенциалните сценарии и възможните превантивни мерки.

Сред официалните гости на откриването на изложбата на 30 октомври във Френския институт в България бяха заместник-министърът на културата Румен Димитров ; Фабиен Флори, директор на Френски институт в България и представител на Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България; Председателя т на Българската академия на науките проф. Юлиан Ревалски; изпълнителният директор на Фондация БНП Париба Жан-Жак Горон ; началникът на отдел „Климат и енергия“ към Столична община инж. Антония Новакова и директорът на БНП Париба за България Кристоф Деру, както и климатолозите проф. Валери До и д.п.н. Хулиан Виямайор Морено, изследващи движението на въздуха, известно като „клетката на Хедли“.

КЛИМАТЪТ НА 360° вече е гостувала в над 15 държави по цял свят и може да бъде видяна в България за п ърви път до 20 декември 2018 г . – всеки делничен ден* между 09:00 и 18 :00 часа в Салона на БНП Париба в София (бул. Цар Освободител 2) .

Паралелно, от 05 до 08 ноември , домакините от БНП Париба, в партньорство с Френския институт в България, организират тематична филмова панорама със свободен вход. Нейната програма включва три вълнуващи филмови разказа за красотата на Земята, климатичните промени и връзката между човечеството и неговия глобален дом: Humans and the Land , Антарктида – Бялата любовница и Chasing Coral .

КЛИМАТЪТ НА 360° е изложба на CITÉ DES SCIENCES ET DE L’INDUSTRIE, пространство на Universcience. Изложбата се осъществява с подкрепата на Фондация БНП Париба и в партньорство с Програма „Околна среда“ на ООН, Посолство на Франция в България, Френски институт в България и Столична община.

* В периода 14 – 23 ноември изложбата временно няма да бъде достъпна заради друго събитие в пространството.

КЛИМАТЪТ НА 360° – тематична филмова панорама, програма:

05 ноември, 19:00 часа
Humans and the Land
Филм на Ян Артюс-Бертран.

Темата за селското стопанство и земеделските производители е в сърцето на работата на френския режисьор Ян Артюс-Бертран. Тя бе водеща линия в предходния му проект HUMAN , а с Humans and the Landавторът разгръща този си интерес и предлага един чувствителен филмов разказ за всички мъже и жени,които се грижат за изхранването на човечеството.

Със субтитри на английски език.

06 ноември, 19:00 часа
Антарктида – Бялата любовница
Филм на Живко Константинов и оператора Благой Момчилов
.

На планетата Земя има едно кътче, за което човечеството знае по-малко, отколкото за Луната. Това не еучудващо, защото природните условия там се доближават до тези на планетата Марс. Какви тайни се криятпод леда и каква цена плащат учените, за да ги разкрият? Отговорът на тези въпроси научаваме от филмана NOVA телевизия за Антарктида.

На български език със субтитри на английски език.

08 ноември, 19:00 часа
Chasing Coral
Режисьор: Джеф Орловски, Сценаристи: Джеф Орловски, Вики Къртис, Дейвис Комбе.

Кораловите рифове по света изчезват с непознато бързи темпове. Екип от водолази, фотографи иизследователи се впускат във вълнуващо океанско приключение, за да разберат защо и да разкриятмистерията на подводния свят. Заснемането на филма отнема повече от три години, а авторите му събиратподводни кадри с продължителност от над 500 часа, уловени в повече от 30 държави по света.

На английски език със субтитри на български език.

Всички прожекции са с вход свободен и се провеждат във Френския институт (пл. Славейков 3).