Майсторски клас на Александрина Пендачанска на Аполония 2019

25- 30 август 2019

Созопол

Майсторският клас е за млади оперни изпълнители от страната и чужбина на възраст от 18 до 35 години. Ще се проведе  от 25 до 30 август 2019 г. в Созопол, във Ваканционното селище  Санта Марина. Активни участници са кандидатите, одобрени от Александрина Пендачанска. Всеки участник работи по един академичен час на ден.

Диплом за завършен майсторски клас получават активните участници след приключване на обучението. Майсторският клас завършва с официален концерт, включен в програмата на Аполония 2019 на 30 август в Археологическия музей на град Созопол.

Александрина Пендачанска е родена е в София в семейството на бележити български музиканти. Започва да свири на пиано на 5-годишна възраст,  завършва Националното музикално училище  Любомир Пипков със специалностите пиано и пеене. Неин вокален педагог е майка й – голямата  оперна певица Валери Попова. Дебютира на 17 с ролята на Виолета в Травиата на Верди на сцената на Софийската опера, а на 19 печели конкурса  Антонин Дворжак в Карлови Вари,  Международния вокален конкурс в Билбао  и Певческия конкурс на Южноафриканския университет UNISA в Претория.

Репертоарът й е огромен – от бароковите опери на Монтеверди и Хендел, през белкантовата епоха и Верди до драматичните героини на Вагнер и Рихард Щраус. За 30 години, на най-престижните световни оперни сцени, тя създава 70 роли, между които Семирамида от едноименната опера на Росини, Луиза Милер на Верди, Вителия от Милосърдието на Тит  на Моцарт, Елетра от Индоменей на Моцарт, Саломе на Рихард Щраус, Кармен на Бизе,  Лейди Макбет  от Макбет на Верди, Агрипина на Хендел,  Кундри от Парсифал на Вагнер, Леонора от Фиделио на Бетовен, Маргарита  от Мефистофел на Бойто, Елизабета  от  Дон Карлос на Верди, Тоска на Пучини, Сантуца  от Селска чест на Маскани.

Ораториалният й репертоар включва Реквием на Верди, Стабат матер  и Малка тържествена меса на Росини, Цар Давид на Онегер и други, които тя изпълнява с оркестри като Gewandhaus Leipzig, The Israel Philharmonic Orchestra, Philadelphia Orchestra, L’Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, L’Orchestra dell’ Academia Nazionale di Santa Cecilia, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, Российский национальный оркестр.

Работи с известни диригенти между които Рикардо Шайи, Мун-Вун Чунг, Шарл Дютуа, Адам Фишер, Елиаху Инбал, Хесус Лопес-Кобос, Нело Санти, Бруно Бартолети, Карло Рици, Маурицио Бенини, Бруно Кампанела, Айвър Болтън, Даниел Орен, Владимир Спиваков, Владимир Юровски, Емил Чакъров,  Георги Нотев, Мартин Пантелеев, Михаил Ангелов.  От години си сътрудничи активно с Рене Якобс както на оперната сцена, така и на концертния подиум.

Записите, направени за Хармония Мунди с нейно участие и под диригентството на Рене Якобс  са оценени изключително високо – Милосърдието на Тит има две номинации Grammy  – за най-добър класически албум и най-добър оперен запис, Дон Жуан  става Избор на редактора на Gramophone, Идоменей – Диамант на Opera Magazine,  а Агрипина  заема първо място в рубриката Награда за опера в Музикалните награди на BBC 2012 г. Същата година Пендачанска получава наградата на Фондация Аполония –  статуетката Аполон Токсофорос за постижения в българската култура и представянето й зад граница.