На наш търг не успяха да продадат картина на Пикасо

На 17 юни в галерия “Класика” се състоя търгът “По следите на Жената котка”.

От 53 картини, бяха продадени само четири, като най-ценна сред тях бе “Жената котка” на Тулуз Лотрек. Картината  бе продадена на неизвестен купувач за 223 000 евро. Управителят на галерията Виолета Панайотова не пожела да коментира за sofiapress от каква националност е купувачът.

  Историкът и собственик на галерия “Класика” д-р Георги Генов е дал цяло състояние, за да откупи картината на Лотрек от колекция в Истанбул, съобщава неговият духовен баща и мецанат акад. Васил Гюзелев. „Жената котка” е била някога притежание на нашето царско семейство, но е продадена от наследниците на Борис III.

Голяма изненада бе нежеланието от никого да закупи оригинал на картината на Пабло Пикасо “Дон Кихот”. Обявената цена за картината беше 5 390 евро, като се има предвид, че залаганията в търга вървяха надолу. Дон Кихот е скица от 1955 г. на Пабло Пикасо, вдъхновена от испанския литературен герой и неговия помощник Санчо Панса. Представена е от френското седмично списание “Les Lettres Françaises” за отбелязване на 350-годишнината от първата част на “Дон Кихот” на Сервантес. Работата “Дон Кихот” е в съвсем различен стил от предишните периоди на синьото, розовото и кубиското изкуство на Пикасо.

 

Другите картини, които бяха продадени на търга бяха: 

Златю Бояджиев. “Приятелят ми Алексей Алексиев” с обявена цена 14 100 евро. Картината беше закупена от анонимен купувач по телефона, като не беше обявена крайната цена.

Лика Янко. “Жената с красивата коса” с обявена цена 7 990 евро. Картината закупи управителят на галерия “Класика” Виолета Панайотова на цена 7 790 евро.

Ганчо Карабаджиев. “Безсъние” с обявена цена 2 300 евро. Картината беше закупена от анонимен купувач на цена от 2 100 евро.

 

Ето и пълният списък с картините, които присъстваха на търга

 

 

Десислава Христова