В очакване на Възкресението

На Велика събота Небесният огън се спуска над гроба на Исус Христос в Йерусалим

Православната църква почита днес Велика събота – последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден.

В митрополитската катедрала „Св. Неделя“ беше отслужена Света Василева литургия от викария на софийския митрополит, епископ Поликарп.

„Нека предвкусили Възкресението на Господа Исус Христос да извървим този ден духовно, с мълчание и духовен размисъл и да се удостоим да посрещнем и славното Възкресение на Сина Божий. Бог по своята велика милост да умирява и усмирява всеки един от нас и на всеки да насочи стъпките му към добри духовни и полезни дела”, каза епископ Поликарп.

На днешния ден се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада. Когато Господ Исус Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в грола. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите. Велика събота е свързана и с оплакването и погреението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.

Рано тази сутрин, официална българска църковна делегация отпътува за светия град Йерусалим, където ще вземе участие в богослужбата в храм „Възкресение Господне”, който е построен на самия Гроб Господен.

Тази година, петнадесета поред, Благодатният огън ще бъде донесен от старозагорския владика Киприан, който е и ръководител на Комисията за уреждане на статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия /МПЦОА/. За пръв път македонският епископ Яков ще лети с българска правителствена делегация до Светите земи, където в Йерусалим ще бъде измолен Благодатният огън.

„Това, което се случва през последните години е доказателство за една нелицемерна, за една братска любов и показва, че Христос наистина възкръсна. Това каза и архиепископът, когато дойде новината, че можем да пътуваме заедно и възможността, която ни даде Българката православна църква, братята архиерей”, каза епископ Яков.

Всяка година, преди Възкресение Христово, в светия град се събират хиляди християни от цял свят очакват да слезе Благодатният огън, който е чуден отблясък от Божествената светлина и доказателство за Божествената същност на нашия Господ Иисус Христос. Той е знак за Божията милост към нас човеците и ни укрепява в нашата надежда за възкресение и вечен живот.

По традиция в навечерието на православната Пасха, духовенство от всички православни църкви, начело с Йерусалимския патриарх вземат участие в участие в литийното шествие, с което трикратно се обикаля параклиса, издигнат над Гроба Господен.След това, съгласно традицията, Йерусалимският патриарх снима одеждите си, и останал по подрасник, влиза сам при Гроба на Господ Иисус Христос, за да изпроси в молитва невеществения огън, който по чудесен начин се изсипва върху плочата на Гроба.

Благодатният огън ще бъде пренесен в пет скъпи огнеупорни фенера. Четири от тях ще бъдат предадени на главния секретар на Светия синод, а петият продължава с правителствения „Фалкон“ до Скопие. Така нашите православни братя от Македония за втори път ще получат огъня с помощта на Българската православна църква.

От летището Благодатния огън ще бъде занесен в Синодалната палата, където в 23.30 ч. ще бъде предаден на патриарх Неофит за богослужението в храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Очаква се българската църковна делегация да донесе Благодатния огън от Йерусалим около 20.00 часа. 

Източник:bTV, Снимка: Facebook