Защо Св. Себастиан е гей икона?

“Св. Себастиан”, Гуидо Рени

 

Човек би си помислил, че християнските светци не биха могли да имат нищо общо с гей културата, но както знаем, всяко правило си има изключение: ако видите красив мъж в 20-те си години, перфориран от стрели, веднага се сещате за Свети Себастиан, вероятно, най-ранната гей икона. Така или иначе, какво общо има с това войник от Преторианската стража, опитал да пренасочи римляните към християнството и убит заради това?

Първо на първо, Себастиан не е убит от стрели. Той бил спасен от Св. Ирена, а след това нападнал император Диоклециан за неговото езичество, пише изданието Дейли арт. След това императорът го умъртвил и захвърлил в римската канализация.

Egon Schiele, Self Portrait as St. Sebastian (poster), 1914, Kunsthistorisches Museum, Vienna, Austria

Историята обаче е различна от визуалните изкуства и иконографията, отвърдена от художниците на ренесанса. Св. Себастиан е показван навсякъде прободен от стрели, в очакване на смъртта и мъченичеството, с поглед нагоре към рая. Неговото изтегнато голо тяло, покрито само с тясна препаска, запалило въображението на художниците до толкова, че той се превръща в най-изобразявания светец в историята на изкуството.

El Greco, St Sebastian, 1612, Museo del Prado, Madrid, Spain

Картините на светеца и техният еротицизъм провокирали мъжкото въображение, смятайки го за “чудесна реклама на хомосексуалното влечение и прототипен образец за непризнат гей с измъчена душа,” както казва журналистът Ричард Кей. Юкио Мишима, един от най-важните японски автори за 20-ти век, написал в автобиографията си от 1949г, “Признанията на една маска”, че само зърване на картината на репродукция на картината на Гуидо Рени (заглавната картина горе), го накарало да преосмисли сексуалната си ориентация.

Luigi Ontani, San Sebastian in Calvenzano forest (d’après Guido Reni), 1970, private collection

Защо е Свети Себастиан а не друг? Писателката Сюзан Зонтаг смята, че лицето му не издава признаци на болка и неговата красота и страдание са две вечно разделени неща. Трогателна препратка към всички страдащи гейове, не е ли така?

 

Автор: Пламен Михайлов