Гергьовден е – Светецът преборил сушата, появила се като ламя

Честит Гергьовден! Отдаваме почит на свети Георги Победоносец – Христов воин и мъченик, който раздал наследеното богатство на бедните, за да върви по пътя на християнството и да се превърне в един от неговите най-ревностни защитници. В България днес е и Ден на храбростта на българската армия, както и Ден на овчаря.

Светецът е небесният закрилник на нашите воини. На 1 януари 1880 г. със свой указ княз Александър Батенберг учредява военния орден “За храброст” – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. Празникът е официално учреден на 9 януари същата година, като започва да се чества на днешната дата – 6 май. По време на комунизма традицията на този военен празник се прекъсва, но е възстановен през 1993 година с постановление на Министерски съвет. Тази година обаче няма да се проведат познатите многолюдни паради. Причината е в разпространението на COVID-19, затова у нас ще се проведат паради под „карантина” в София, Варна, Велико Търново, Граф Игнатиево и Црънча, без присъствието на граждани.

На този ден Българската православна църква почита свети Георги Победоносец, който живял по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.). Младият мъж постъпил на служба в императорската войска и едва 20-годишен достигнал до чин военен трибун (началник на легион). Бил красив, умен и способен младеж и императорът го направил и член на държавния съвет, без да подозира, че той бил християнин. По това време срещу тях били повдигнати люти гонения: залавяли ги, затваряли ги в тъмница и ги подлагали на страшни мъчения. Георги смело защитил християнската вяра, дори императорът не успял да го откаже от вярата му в Христа. Воинът се изправил гордо пред Диоклетиан и останалите първенци, след което се обърнал към тях с думите:

„Докога, о, царю, и вие князе, и съветници, които сте поставени да управлявате по закона и да съдите праведно, ще изливате своята ярост и своето беззаконие против беззащитните християни? Докога ще продължавате да мъчите невинните хора, които не оскърбяват никого с нищо? Докога ще принуждавате към вашето пагубно нечестие тези, които са свикнали да бъдат винаги благочестиви? Не се лъжете, защото вашите бездушни идоли не са нищо друго освен прах и пепел, а не богове, както вие си мислите: само Иисус Христос, когото изповядвам, е Истинският Бог, със славата на Своя Отец, Който е създал всичко на този свят и чрез силата на Неговия Животворящ Дух, всичко във вселената неизменно съществува и ще съществува до свършека на века. И тъй, или сами познайте вашето заблуждение и дойдете при Истината, или пък не смущавайте ония, които живеят в Истината и малко искат да знаят за вашите скверни идоли и запрещения”.

Заради твърдата му вяра бил подложен на различни мъчения, но той понесъл стоически всички тях. Мнозина, като видели твърдостта на Георги, веднага повярвали в Христа. Повярвала и Александра, съпругата на императора. Диоклетиан наредил и двамата да бъдат посечени с меч. По пътя към мястото на наказанието Александра припаднала и предала Богу дух. При вида на такава блажена смърт Георги прославил Бога и бодро продължил към своята Голгота. Когато стигнали на определеното място, мъченикът спокойно навел глава под меча на палача и бил обезглавен на 23 април 303 година.

Името на светеца означава „обработващ земята“. Затова в християнството св. Георги най-напред станал пазител на нивите и стадата. Той е единственият светец, наречен Победоносец, защото победил сушата, представена като ламя. Той е смятан за идеалния воин, който притежава храброст, сила, стоицизъм, отстоява истината и се уповава в Бога.

Народът разделя годината на два цикъла: летен – от Гергьовден до Димитровден, и зимен – от Димитровден до Гергьовден. От Гергьовден започва новата скотовъдна година, доенето на млякото, клането на агнета. Срещу Гергьовден и на самия празник се извършват множество обичаи и обреди, целящи да подсигурят здравето на хората, приплода на животните и опазването на основния животински продукт – млякото. Жената в къщата става рано сутринта на Гергьовден още преди изгрев слънце, премита двора и пътя и закичва вратите със здравец, цъфнала клонка от плодно дръвче и люляк за здраве. Зелинината остава по вратите, докато изсъхне. Това се прави за здраве, щастие и берекет през годината. Извършват се и обреди за прогонване на злото.

На днешния празник да почерпят всички, които носят някое от следните имена – Галя, Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Ганко, Ганчо, Генчо, Гео, Георгина, Гиньо, Гиргин, Гиргина, Гоце, Гюро, Гюрга, Гюргелена, Йорго.

 

kmeta.bg