Български илюстратори с награди от Панаира на книгата в Москва

Трима български илюстратори са отличени на Международния панаир на книгата в Москва. Ясен Гюзелев и Капка Кънева са сред победителите в конкурса „Образ книги“, а колегата им Виктор Паунов получава почетна грамота, съобщи “Площад Славейков”.

Церемонията по връчването на наградите ще бъде на 7 септември от 14 ч. руско време. Тогава ще бъде обявен и носителят на Гран при. Гюзелев и Кънева имат реални шансове за голямата награда.

Московският панаир на книгата е сред най-мащабните арт събития в Русия със стотици участници от цял свят. В тазгодишното му издание се включиха изложители от 33 страни. Конкурсът „Образ книги“ се провежда за 12-и път в рамките на панаира.

Капка Кънева спечели журито с впечатляващите хартиените пластики, създадени за„Железния човек“ от Тед Хюз, издание на българското издателство „Лист“. Наградата ѝ е в категория „Най-добри илюстрации за произведения за деца и подрастващи“.

Призът на Ясен Гюзелев е за илюстрациите за „Пътешествие до центъра на Земята“ от Жул Верн по поръчка на испанско издателство. Той е сред лауреатите в категория „Най-добри илюстрации към произведения на художествена литература“.

Виктор Паунов получава грамота в раздела „Най-добри илюстрации за произведения за деца и подрастващи“ за илюстрациите си към „Котаракът Франт и загадъчният остров“ от Иван Раденков, издадени от „Ентусиаст“.

Снимки: Площад Славейков