Паметник на Пенчо Славейков ще бъде монтиран в Милано

Паметник на всеизвестния български поет Пенчо Славейков ще бъде поставен в красивия италиански град в края на месец октомври.

Автор на монумента е Адриан Новаков от Габрово, а инициативата за поставянето на новия паметник е на генералното консулство на България в Милано. Творческата работа отнела около 4 месеца, докато административната задача била по-голямата пречка пред осъществяването на проекта.

Това ще бъде неговият втори паметник в италиански град. Първият е поставен през 2007 г. в двора на библиотеката на италианското градче Брунате, разположено между Лаго ди Комо и градчето Комо, където Пенчо Славейков умира през 1912 г.

Идеята на Новаков при изработването на монумента била той да е с човешки размери и всеки да има свободата да се снима с него. Авторът на паметника споделя, че това е един образ, който има задачата да стои близко до хората.

Това ще бъде първият паметник пейка в Милано, който наподобява този на баща и син Славейкови, поставен на площада с тяхното име в София.

Пенчо Славейков пристига в Италия в края на 1911 г., след като е уволнен от поста директор на Народната библиотека. Живее за кратко в Цюрих, Люцерн, Хофлу, а в Италия прекарва най-дълго време в Рим, след което през пролетта на 1912 г. отново тръгва на обиколка из страната. В Милано отсяда в хотел “Манин”, където дописва и някои от последните си творби.

 

 

 

Автор: Радослав Александров