Хиляди на крака на уникално шоу “Тайната “Българе” в НДК

Над 4 000 човека аплодираха на крака невероятното представление на ансамбъл “Българе” в зала 1 на НДК снощи. Основателят и продуцент на най-големия частен фолклорен танцов ансамбъл на Балканите, а може би и в Европа – Христо Димитров за последен път се появи на сцената като танцьор. “Тайната „Българе“. Седем неразказани истории“ продължи повече от два часа и половина, в които публиката се наслади на магията на българския фолклор. Уникални народни танци, музика, песни, носии предизвикаха силни емоции в залата. Много усмивки, радост, сълзи, възхищение и най-вече гордост можеха да бъдат видени на лицето на всеки нашенец. 

Интригуващото музикално пътуване премина от първия спектакъл “Това е България” през историческото танцово шоу “България през вековете”, силата на българските ритми и кръшни хора в “Осмото чудо” и емоционалните песни на славея на ансамбъла Албена Вескова в спектакъла “Албена”. Всичко завърши “на пазара” с бързи и сложни танци, в които участие взе и Христо Димитров.

“Тайната “Българе”. Седем неразказани истории” разказва за делото на живота си именития творец, който е автор на сценария, режисурата и хореографията. Пред зрителите той разкри най-доброто, представено през годините в седем сценични картини. Освен това присъстващите видяха и неща “от кухнята”, интригуващи и запомнящи се моменти от биографията на ансамбъла и неговия ръководител.

Биографичният спектакъл бе представен за втори път. Това беше специален подарък за публиката в София от холивудската легенда Бен Крос. Благодарение на него любителите на фолклора можеха да гледат последния танц на сцена на именития роден хореограф. Първото шоу бе създадено за бенефиса на Димитров, състоял се на 7 октомври миналата година, когато той отпразнува своя 50-годишен юбилей и прекратяването на танцовата си дейност.

Приходите от представлението са за реализиране на най-новата идея на Христо Димитров – предстоящо грандиозно шоу, предназначено за световната сцена. То е копродукция между България, Русия, Турция и Румъния, а премиерата се очаква да бъде през ноември догодина.

Снимки: Минко Пеев

Oбщина -Столична