Плевнелиев: Бъдещето на планетата ще бъде построено заедно с млади лидери

“Бъдещето на планетата ще бъде построено заедно с млади лидери”, каза бившият български президент Росен Плевнелиев на форума на Глобалните млади лидери в Баку, цитиран от Trend.

Заедно с младежите можем да изградим красиво бъдеще“, каза Плевнелиев. “Младите лидери трябва да бъдат мирни, да се противопоставят на войните и да направляват света по правилния път”.

Глобалният младежки форум на лидерите бе организиран от международния център Nizami Ganjavi с подкрепата на Азербайджанския държавен комитет за работа с миграцията.

По време на церемонията по откриването на форума, Исмаил Серагелдин, съпредседател на Международния център Низами Ганджави и учредител на библиотеката Александрина, отбеляза значението на мероприятието в Баку.

Катетрина Юшченко, бивша първа дама на Украйна, отбеляза в речта си значението на осигуряването на прозрачност на електронното правителство, наличието на медицински услуги, както и развитието на медицината и биогенетиката.

Валдис Затлер, бивш президент на Латвия, отбеляза значението на форума за млади лидери от гледна точка на споделянето на опит.

Бившият сръбски президент Борис Тадич, бившият хърватски президент Иво Йосипович, бившият министър-председател на Босна и Херцеговина Златко Лагумджия, бившият президент на Израел Далия Изик и бившият турски външен министър Хикмет Цетин също участват във форума.

Други авторитетни публични фигури, както и около 20 изтъкнати гости сред ръководителите на големи компании, също са поканени . Около 80 млади лидери и изследователи, представители на престижни висши учебни заведения, както и редица млади бизнесмени, участват в събитието.

По време на панелните срещи и груповите дискусии, които ще се проведат в рамките на форума, младите лидери ще обменят мнения по различни теми с бившите държавни глави.