Вратите към поезията на Димитър Никифоров

Димитър Пенев Никифоров е български автор, роден в с.Крущовица (врачанско) на 6 ноември 1968г. Написал е над 100 стиховорения, а с едно от тях се представи във вечерта на Левски. На 19 февруари в НЧ “Славянска беседа-1880” той и още няколко негови приятели по перо се събраха, за да почетат видния радетел от българската история. На събитието присъстваха авторите Атанас Капралов – заместник-директор на Националния литературен музей, Виолета Станиславова, Георги Киров, Георги Драмбозов, Александра Ивойлова-пиано, Димитър Христов, Радина Тихинова и Матей Шопкин. Водещ на събитието беше Йордан Петков-актьор от Народния театър “Иван Вазов”. Освен добър писател, Димитър е и добър заварчик. Както казва самият той:

Снимка: e-sustnost.com

Та кой, роден с талант на този свят,

скроен на музите по еталона,

във свойта бедност със душа богат,

се вписва в норми и закони…

 

Така и той не се вписва в нормите за един писател. Не обича да говори за себе си, а предпочита творбите му или някой друг да прави това. Освен автор на красива поезия, той може да бъде и майстор-заварчик на врати. Рядко срещан талант при поетите.

Представяме ви негово стихотворение, което той прочете на 19 февруари, паметната вечер, посветена на Апостола на свободата-145 години безсмъртие, е следното:

За бесилото пишем, проклето,
за камата ти остра и тежък пищов…
Кой обаче сега да се сети,
че в душата си кътал и друга любов,

че когато по пътя застигнат
от виелица снежна в балкана суров,
без очите от страх да премигват,
те е топлила нечия нежна любов?

Разделено на две е кървяло
твойто лъвско сърце от двугласния зов –
свободата, приел като цяло,
и една простосмъртна, човешка любов.

Може би е била пъстроока –
белоснежно кокиче в сукмана си нов
и за твоята участ жестока
е редила до късно молитви с любов!…

И когато коларят окаян
те е карал безжизнен, без кръст и покров
към оная Голгота незнайна –
Тя на теб се е вричала тихо в любов.

Димитър пише много патетични и тържествени стихове, но и такива, които карат жената да се почувства красива и нежна. Успява с думите си да убеди мъжете да обичат по смело и дръзко, без притесения, без страх. “Бодли в сърцето” и “Последната пробойна” са стихосбирки, написани от Никифоров.

 

Снимка: Pia-news.com
Снимка: bnr.bg