Писателят Йото Пацов с високо отличие

В Мраморната зала на Руския културен и информационен център в столицата бяха връчени за 24-и път наградите “Золотая  муза”. Тази година те са посветени на 140 годишнината от Освобождението на България от турско робство. Видни представители на българската култура и образование получиха признание за принос в развитието на българо-руските културни отношения.

В областта на литературата със „Золотая муза“ бе отличен поетът, белетрист, публицист, журналист и общественик Йото Пацов за неговата дългогодишна активна дейност в укрепване на българо-руските културни връзки и за цялостното му творчество. Отличието и диплом в памет на отишлия си от този свят поет и преводач Сергей Литвиненко му бяха връчени от председателя на СБП Боян Ангелов, който изказа своята благодарност към Йото Пацов за многостранния му талант и за неговите усилията при укрепването на Писателския съюз.

Ректорът на НАТФИЗ проф. д-р Станислав Семерджиев получи “Золотая муза” за цялостен творчески принос в популяризирането на руската култура и изкуство в България. Награди „Золотая муза“ бяха присъдени и на Мариана Пенчева, директор на училище “Максим Горки” в Стара Загора, на Олга Кръстева, преподавател по руски език в 142 СОУ “Боян Пенев” в София, и на Мая Атева, дългогодишен преподавател по биология на руски език в 142 СОУ “Веселин Ханчев” в столицата. Високото отличи получи също доц. Димитър Димитров за неговия принос в развитието на хоровото изкуство и църковното песнопение. Отличени с високата награда бяха пианистът и музикален педагог проф. Ромео Смилков, актьорът Христо Чешмеджиев, известният художник Сули Сеферов, пианистът и композитор Светлин Христов и виолончелистът Август-Александър Павлов.
Инициатори, организатори и основни спонсори на събитието Тържествената вечер завърши с връчване на новоучредената награда “Св. Йоан Рилски Чудотворец”. Тя бе единодушно присъдена на Българския патриарх Негово Светейшество Неофит.

Инициатори, организатори и основни спонсори на събитието са артистичното семейство Нелли Волкова-Куртева и проф. Атанас Куртев.