Политическа сатира , любов и пророчески предчувствия в книгата  „Серотонин”

Мишел Уелбек – най-добрия политически романист на нашето време

Мишел Уелбек е заявен, убеден атеист. Подобно на Волтер и Мишел Уелбек казва, че не може да съществува без религия. Ако погледнем личния му живот той е съпътстван от крушения и падения. Там където той намира упование е писането, споделя Александра Велева, преводач на  “Серотонин”.

Книгата „Серотонин” и индивидуалната депресия, която се превръща в социална

Една много очаквана книга, след много години мълчание. След като излезе книгата му „Подчинение”, която съвпадна с атентата в „Шарли Ебдо”, какво се случва с Уелбек в този период?

„Уелбек беше известно време в нелегалност, защото беше заплашен от войнстващите ислямисти във Франция, отдели се някъде и написа следващата си книга, която  излезе 4 години по-късно, а именно „Серотонин”. Участва в един комедиен филм с Жерар Депардьо. Не бива да се говори за пророчество, защото свеждаме писателя до нещо много елементарно. Той взима части от действителността и ги претворява в творчеството си, като големият му талант  е, че симптоматично усеща това, което ще стане. Той третира най-основните неща, които водят до това което сме. Описва една действителност, която малко автори описват по този начин.  И затова няма надежда. Той не вижда надежда в тази действителност и затова виждаме какво се случва с повечето от героите му. Той е автор, който описва действителността без да си позволява да я разкрасява. За него това, което се случва е без изход и казва: ” Всяка цивилизация има своя край, и аз знам, че нашата цивилизация приближава към своя край”.

Книгата излиза най-бързо в Германия, където Уелбек е на огромна почит. В едно интервю Уелбек казва „Аз страшно много обичам германците, защото немските журналисти сериозно ме разпитват, водят си бележки, когато правят интервюто с мен и ми дават възможност да покажа сериозната част от себе си, която другите не успяват да усетят”, разказва Велева.

„Мишел Уелбек има един свой поглед върху обществото. Той фиксира нещата такива каквито са. Ненапразно един от любимите му автори от които се влияе са автори като Балзак – от неговия начин на писане, Достоевски. Какво значи мрачен? Той пише по един особен начин за любовта, докарвайки я до нейните крайности, оголвайки я,  много често свеждайки я до проституция. Но в крайна сметка в нашето общество виждаме меркантилизъм, че това е и така, това е факт”, посочва  журналистът Георги Ангелов и допълва: „ Проститутки са не само тези които го правят срещу заплащане, но и тези които го правят срещу  кариерно развитие например и хиляди други начини. Има една много интересна фраза на Уелбек в едно интервю  „Аз пиша за съмнението си в любовта, така както Достоевски пише за съмненията си в Бог”.Ако има нещо пророческо в последната му книга това последващият бунт на Жълтите жилетки, със сцените на вандализъм, които видяхме в Париж.

Визионер ли е Уелбек?

„Донякъде може Мишел Уелбек да се нарече пророк, но по-скоро бих го нарекла добър анализатор, добър есеист и прекрасен наблюдател. Един много ерудиран автор, много чувствителен и не е необходимо някой да бъде надарен с ясновидски способности, за да види, че икономически нещата в Европа за млекопроизводителите  например не са добри и за това, че Европейският съюз облагодетелства донякъде само големите корпорации. Така, че в този смисъл бих нарекла Мишел Уелбек най-добрия политически романист на нашето време. Писател, който се стреми да бъде по-близо до социалните проблеми на хората, няма как да не отбележи терористичните атентати, отчуждението между хората, разпада на семейството /нито един от героите във всичките му книги не е семеен/, любовта винаги е в минало време, подчертава Силвия Томова, писател и журналист и още: „Това е един загрижен човек, едно много болезнено перо, чиято цел по мое мнение,  е да ни провокира, да ни отрезви, може би да преживеем някакъв катарзис, да се събудим. Много се надявам книгата у нас да има влияние и да бъде забелязана, защото  България липсва политически, остро социален роман, и тъй като Мишел Уелбек е и философ той би могъл да разбуди, да разбърка нашия интелектуален писателски кръг.

Тъй като живеем в много динамична среда, времето се движи по-бързо, няма как един интелектуалец на Европа да не повлия върху нашия вътрешен дебат, иначе си оставаме провинциални за съжаление”, каза в заключение писателката.

БНТ, Снимки Wikipedia, Facebook