Представиха първата книга за историята на село Александрово

Книга събрала в себе си история,чувство на родолюбие и принадлежност към рода

В навечерието на коледните празници бе представена първата книга – исторически очерк „СЕЛО АЛЕКСАНДРОВО БУРГАСКА ОБЛАСТ”, с автор Николина Керчева.

Залата на НЧ „Здравец 2013” събра десетки жители и гости на селото, сред които кметският наместник Петър Хараламбов, зам.-кметът на община Поморие Янчо Илиев и председателят на Общинския съвет Адам Адамов.

„Като издател споделям наблюденията си върху този вид литература, а именно книгите на тема „Краезнание”. Тези малки книги събират в себе си живата история на съответното населено място, в случая – на с. Александрово. Пишат се от хора, които са родолюбци, които познават хората и обичаите на населеното място. Тези книги често съдържат повече истина от учебниците по история.”, каза инж. Денчо Михов, управител на издателство „Либра Скорп”, по време на представянето.

Авторът на книгата Николина Керчева е родена в поморийското село Гълъбец през 1945 г. Има 43 години педагогически стаж, а в момента е организатор културни дейности при местното читалище. Омъжена и понастоящем живееща в с. Александрово, тя се нагърбва с нелеката задача да издири, събере, систематизира и да предаде в подходяща форма знанието за миналото и обичаите на селото.

„Изданието няма претенции за изчерпателност, но очертава и прави обзор на някои събития и факти от миналото и настоящето. Книгата е необикновена, защото чрез нея подаряваме слово, история и чувство на родолюбие и принадлежност към рода. Това е повече приказка за Александрово, отколкото историческо четиво. Но книгата може  да послужи като основа за по-задълбочено проучване и разширяване сведенията за историческото минало на Александрово”. Това сподели авторът Николина Керчева и благодари на Община Поморие и на всички за оказаната помощ, с предоставянето на лични материали и спомени за китното поморийско село.

Жители на с. Александрово изпълниха музикални поздрави и приветстваха авторката за труда и обичта към родното им място.

Книгата е издадена с финансовата подкрепа на Община Поморие и може да бъде закупена в кметството на с. Александрово. Събраните средства ще се използват целесъобразно за нуждите на НЧ „Здравец 2013” – с. Александрово.

Община Поморие

Официален уебсайт

 

One Comment on “Представиха първата книга за историята на село Александрово”

Comments are closed.