“Сейбиевата невеста” отваря пътя на младия Боян Боев към голямата литература

Голямата премиера на книгата ще се състои през м. септември в София

Изключителен литературен пробив – така определят критиците, които прочетоха романа „Сайбиевата невеста“ (издателство „Изида“) на младия писател Боян Боев. В него главната героиня Цвета трябва да приеме съдбата си, че баща й я е дал за жена на Лозан Сайбията. Но тя не иска да се омъжва за него, защото вече сърцето й е дадено на друг – Стоян. Майка ѝ иска да я избави от нерадостния живот, който я чака, затова й дава мускал с отрова. Цвета е изправена пред избора дали да отрови мъжа си в първата брачна нощ, както майка й е заръчала, или самата тя да изпие смъртоносната течност и да се избави от орисията да бъде Сайбиева невеста.

Добромир Банев казва за романа: „Книгата разказва за невъзможната любов, която придава смисъла на всичко. Любовният триъгълник, в който се преплитат световете на Лозан, Цвета и Стоян, ни прави съпричастни към три съдби, предопределени само и единствено от стремежа да привлекат на своя страна именно ЛЮБОВТА, в чието име допускаме грешки и извършваме непростими престъпления. Защото любовта не пита. Защото тя наистина остава едничкото оцеляло дърво в запустелите градини на душите ни, пред което изпитваме заслужена възхита. Боян Боев e безспорно талантлив писател. Романът му се чете на един дъх, а препратките към магичния свят на Габриел Гарсия Маркес са напълно основателни. Макар действието да се развива в края на XIX век, изказът е изчистен и модерен, за да бъде историята възприета от съвременния читател непредубедено и без излишна подозрителност.“

Боян Боев е роден на 21 март 1993 год. в Ямбол. Започва да пише приказки и разкази в гимназията, а когато е на 16 години издава първата си книга – повестта „Красавицата и отшелникът“. След това излиза и сборникът му със седем разказа – „Разказите на различните“. Негов разказ е включен в учебника по литература за 6 клас на изд. „Просвета“.

В Културен център „Морско казино“ – гр. Бургас се проведе грандиозна предпремиера на романа. За да бъдат потопени в атмосферата на времето, в което се развива действието на книгата, всички гости бяха посрещнати с топла питка и сол, като по стара българска традиция. Залата „Петя Дубарова“ беше препълнена от желаещи да се запознаят с автора и да бъдат сред първите, сдобили се с книгата, като някои от дошлите не успяха да си вземат екземпляри, тъй като се изчерпаха бързо. Водеща на събитието беше близката на автора Фатима Мустафова. Четиригодишната Боряна от Бургас поздрави всички гости с народна песен, която ги пренесе сякаш на седянките в българското село. Боян Боев разказа повече за себе си, пътят, по който е преминал, стигайки до момента на написването и издаването на романа „Сайбиевата невеста“ от издателство „Изида“. Гостите усетиха духа, който носи книгата, благодарение на Николай Тодоров, който прочете откъс от първата глава на романа.

Голямата премиера на романа ще се състои през м. септември в София.