Борислав Кузманов представя своята изложба “Графики”

На 07 август от 18:00 часа ще се открие шестата самостоятелна изложба на варненския художник БОРИСЛАВ КУЗМАНОВ. Изложбата със заглавие ГРАФИКИ ще може да бъде разгледана до 27 август 2018 година. Борислав Кузманов е роден през 1949г. в гр. Варна. Завършва Националната художествена академия, София през 1981 година. Има пет самостоятелни изложби, множество участия в международни и национални биеналета на графиката. Носител е на първа награда в Националната художествена изложба Човекът и морето. Награда от конкурса за гравюра на дърво-едногодишна стипендия на The Pollock-Krasner Foundation, САЩ. Художник на Варна за 2010 година. Негови графики са притежание на колекционери в страната и чужбина.

“Борислав Кузманов е от малцината съвременни автори, работещи в класическата техника гравюра върху дърво. Той пренася принципите на френския реализъм (познати от саркастично-сатиричните сюжети на Оноре Домие и композициите със социално съдържание на Гюстав Курбе) в изкуството си чрез жанровата картина – историческа сцена, портрет и пейзаж. Художникът създава своеобразна хроника на времето и героите в него.
Ако гравюрата върху дърво е по–скоро линеарна и двуизмерна, кореспондираща със средновековната плоскостна иконопис, то Кузманов успява да създаде осезаемо пространство, използвайки прецизен и динамичен щрих.”

Доротея Павлова, уредник на изложбата

„…Метаморфозата е похват често използван от Борислав Кузманов. Чрез него той изразява своето вътрешно отхвърляне, органичното неприемане и отвращението от състоянието на обществото, от грозотата, фалша и невежеството, от манипулацията и експлоатирането на човешката глупост. Като радикален трансмутационен процес, метаморфозата символизира разпадането и регресията на човешкото, на духовността и наследяване на генетичен потенциал, обвързан с животинското.
…Динамиката на сложните, добре балансирани композиции, виртуозното ритмуване на черно, сиво и бяло, прецизният и едновременно артистичен рисунък, умението с няколко щриха да изгради определен характер, увереното владеене на щихела – всички тези качества на Борислав Кузманов му дават възможност да изгради един плътен, наситен с вътрешно движение и дълбок смисъл образен свят, в който имаме възможността да се потопим и върху който да разсъждаваме.“

Лора Попова, изкуствовед