Млади, талантливи и успешни – Карина Попова и Теодора Спасова

Карина Попова                                                                                              Теодора Спасова

 

 

На 12 февруари 2018г.  в галерия ,,Академия” се състоя изложба с творбите на дипломираните магистри от Факултета за приложни изкуства към Националната художествена академия.

В рамките на изложбата се проведе и конкурс за творческа специализация  в Cite International Des Arts, Paris. Наградените магистри бяха съобщени при откриването на изложбата и това са Калоян Стефанов Георгиев от катедра Метал и Карина Илиева Попова  от катедра Дизайн на порцелан и стъкло.

Карина Попова застана пред Sofiapress и сподели за своя труд, за вдъхновението и за радостта от наградата, а именно пътуване до Париж и творческа специализация там.
В творчеството си  Карина  първоначално следва собствена си емоция, която може да бъде предизвикана от всичко в околния свят.  Рисунките на артистката са насочени към абстрактното, а художествената фотография  е изцяло посветена на нейни лични  търсения. ,,Било то светлина, която виждам на улицата, отражение във вода, което променя своя облик,  някоя сянка или подхвърлена светлина, която след малко вече няма да съществува, но ти успяваш да документираш.” – казва победителката в конкурса, а в очите и също се улавяха танцуващи светлини.

Карина Попова пред своите дигитални печати на фотографии и рисунки върху порцелан

Основно търсене в трудовете на Карина Попова е съчетаване на абстрактната рисунка с художествената фотография. ,,Но за това трябва узряване, понякога и страдане…”, твърди още тя и споделя за загубата на най-близкия си човек.
,,Посвещавам на майка ми творбите с рисунка и шрифт, защото тя бе литератор и съм изцяло благодарна на нея за всичко, което съм направила.”– каза талантливата художничка.

,,Париж е едно местата, където всеки артист  трябва да попадне“, смята вече дипломираната студентка и се надява на ново вдъхновение и творчески обмен с други колеги около престоя си в Париж.

Теодора Спасова е друг, също вече  дипломиран, магистър от катедра Мода и участва в изложбата с колекцията си ,,Главна теория”. Това, което провокира авторката да създаде колекцията са двете направления в нейния живот: науката и изкуството.  Чрез тези дрехи, Теодора иска да приведе авангардния стил в ежедневен и удобен за носене.

Теодора е такъв тип артист, който разбива  изградените стереотипи за хората на изкуството. Тя борави отлично с цифрите и геометрията, но това не ѝ пречи да сътворява експресивни тоалети.
,,Колекцията ми е базирана на математика, на прости геометрични фигури и на един руски илюстратор -Густав Клуцис” – разказва талантливата дизайнерка и изразява нейната двойнствена природа.
За повечето хора авангард и удобство са несъвместими понятия, но Теодора разбива и това клише. Нейната колекция, която е и дипломна работа е едно успешно адаптиране на авангардните облекла към ежедневните, улични тоалети.

,,Главна теория” от Теодора Спасова

,,Аз не спирам, не си давам творчески почивки.”– заяви артистката, която вече има собствен моден бранд. Тя отправи послание към всички хора, които се занимават с креативна дейност и осъществяват фантазията си:  ,,Търсете провокация навсякъде, защото можете да я намерят дори в плочките, върху които сме стъпили.”

Нейната визия за това как един художник или човек на изкуството представя себе си и своето творчество пред публиката също е интересна.
,,Артистите може да са интровертни, да затварят себе си като личности, но не трябва да затварят изкуството в същата стая”.– заяви Теодора пред Sofiapress.
Не можем да не се съгласим, че света има право да се любува и да усеща изкуството с всички свои сетива.

 

Автор: Мариела Петкова