Световните проблеми, които си припомнихме от огледалния свят на Дончо Дончев

Картина от изложбата

 

Чували ли сте за сериала “Stranger things”? В него персонажите се борят с чудовища от така наречения “огледален свят”, където всичко е същото както и в горния. Разположението на улиците, къщите, блоковете. Същият град, същият свят, но обгърнат от мрачна покривка. Няма светлина, защото няма слънце. Сега си представете да живеете в “огледален свят”, в който не съществуват лъжите (както в “The invention of lying” на Рики Джервейс от 2009г). Това автоматично би значело, че и политиците не биха могли да лъжат и всяко тяхно изречение би провъзгласявало истинските им намерения. Както се казваше в “Бай Ганьо” – “всички са маскари.”

До такова усещане максимално те доближава изложбата “21 век” на Дончо Дончев. В нея, популярни личности от световния елит са запечатани със сатирична сила, в огледалния свят на картите. Само че, тази сатирична сила, предизвикваща усмивка при завъртането на платната, посочва мрачна истина, която така или иначе всички знаят, но нейното статукво не се променя.

Не е случаен изборът на Дончев, нито на този формат на представяне, нито и на въпросните личности: “Смятам, че това е нещо което трябва да достигне до повече хора, защото някои от отправените от мен послания представляват проблемите на човечеството и хората трябва да се замислят на къде вървят.” 

Самата изложба бе открита от Соломон Паси, който има стабилен политически опит. Първоначално отказал поканата на Дончо “защото не ми е това професията”, но все пак “…като видях тези 20 творби, които представляват световни политици и държавници, аз наистина разбрах че той е направил нещо специално. В политиката, човек се представя по един начин пред себе си, по друг пред неговите избиратели, а по съвсем различен начин го ценят неговите опоненти, за това в тази сфера най-често всеки има два образа. Единият, с който се изгражда пред хората и другия, който оставя след себе си. Това е направил и Дончо, показал е двете лица на своите герои. За да видите картините от двете им страни, трябва да ги завъртите, което пък показва и друга символика в политиката, че всичко може да бъде извъртяно.” 

И все пак, едно е да имаш усещането и знанието за нещо, но друго е да го видиш нагледно направено със символиката на авторския поглед. Както в горния случай с турския президент Ердоган, сплашващ Европа с Троянския кон, предполагаемо, пълен с бежанци и терористи. И по подобие на древната история за Троя, Европа да бъде разрушена.

Американският президент Доналд Тръмп в своето личностно противоречие

Руският президент Владимир Путин и истинските му цели 

Севернокорейкият лидер Ким Чен Ун и неговата ядрена игра

Художникът Дончо Дончев

Дончо Дончев смята, че всеки художник “има свой собствен глас и трябва да действа смело с четката и да представя истината.” В тази му серия “21 век”, той явно се е справил с тази задача. Междувременно, следете с интерес информацията около него, защото изложбата му ще има още дати в София и може да бъде видяна. Любопитно около него е, че “по време на Експо изложението в Астана, Казахстан, нарисувах едно платно, което остана като дарение за Световния Експо музей в Шанхай. Като жест към мен, след това те решиха да направят една самостоятелна изложба с мои картини.”

Автор: Пламен Михайлов