Улично изкуство превръща София в арт музей на открито

В нашето ежедневие все по-често се сблъскваме по улиците с най-различни форми на изкуството на така наречените „графити”. И ако преди повечето хора възприемаха рисуването със спрей като вандализъм, то сега все повече се развива и може да се нарече истинско съвременно изкуство.

Може би, всеки от вас се е заглеждал не веднъж по някои от невероятно изрисуваните софийски сгради, които вдъхват живот, настроение и емоции, а често оставят и послания или препратки към българската култура и традиции.

От няколко дни улиците на Стара София са преобразени с нови великолепно изрисувани фасади, благодарение на инициативата на „квАРТал Фестивал“ и прекрасните творци, които се включиха. Тяхната цел е обособяването на културен квартал в София, по примера на редица важни европейски градове като: Краков, Прага, Будапеща, Рим и много други. София е една от малкото столици в Европа, в които такъв подобен център все още няма, а нуждата от създаването му е повече от необходимост в контекста на културното, социално и икономическо развитие на града.

Тази година основен периметър на действие на инициативата беше районът между бул. Дондуков, бул. Васил Левски, бул. Сливница и бул. Мария Луиза, a изрисуваните улични сгради се превърнаха в истински арт музей на открито.

В тазгодишната инициатива се включи и световноизвестният български художник Станислав Трифонов, който е познат на поколения българи под името Насимо. Той е признат за един от пионерите на източноевропейската стрийт арт култура и е един от най-популярните стенописци на Балканите.

Ето защо екипът на Sofiapress се срещна с Насимо, за да ни разкаже повече за спецификите на уличното изкуство, как се рисува върху толкова огромни жилищни сгради, колко време отнема изрисуването на една фасада, както и още много интересни въпроси, които ни вълнуват.

Насимо споделя, че като всеки стрийт арт художник и неговото творчество е започнало с изрисуването на надпис.

„1995 година започнах, като просто написах на една стена „sk8or die“ и няколко дни след това, вече копирах няколко графита от скейт филмите, който гледахме, а не след дълго същите започнаха да се появяват на различни места из града.“, споделя българският талант – „Моето първо лично парче беше 1995 година на гърба на една спирка в град Търговище.“ – казва още той.

Но като всяко изкуство и изрисуването на фасади крие не малко специфики и трудности, за да се постигне желаният ефект.

„Специфичното е, че трябва да усвоиш техниката на рисуване с друг материал освен четка и бои.“, казва Насимо – „Тук най-вече се използва спрей, а за овладяването му са нужни години неуморна практика. Трудностите са много, като биват технически и такива, породени от време, място и обстоятелства.“

Но как се рисува върху толкова огромни жилищни сгради?

„Не е лесно да овладееш размера и да успееш да мащабираш, защото отново всичко зависи от много предварително пресмятане и практика.“- разказва Станислав.

Относно времето необходимо за изрисуването на една жилищна сграда, Насимо споделя, че от голямо значение са размера на сградата и фасадата, която се рисува, но от най-решаващо значение е самия проект и неговата сложност.

„Понякога картина с масло върху канаваца, може да отнеме повече време от 8 етажен калкан, особено ако си решил да оставиш цялото си сърце и душа в нея.“

Станислав Трифонов участва за първи път в тазгодишната инициатива на „квАРТал Фестивал“, като изрисува забележителната си творбата ‘’The Hug’’, намираща се на ул ‘’Бачо Киро’’ 29.

„Стенописът, представлява моята интерпретация на ‘’Европейска година на културното наследство’’, както и предаването и приемането на традиции е отъждествена със символа на прегръдката.“, споделя Насимо и допълва, че „това е съвместен проект между мен, квАРТал 2018 и Европейска комисия в България.“

Тазгодишното мото на фестивала за улично изкуство е „РЕстарт: квАРТал отвръща на времето“. Именно за това Станислав превъплъщава в творбата си идеята, за това тя да напомня на всички ни, че човешките взаимоотношения са най-важни и именно в тях трябва да вярваме.

„Те са най-скъпата обменна валута и заради това, за да бъдем по-богати, трябва просто повече да се прегръщаме и обичаме.“ – казва художникът.

Насимо споделя още, че започвайки от обикновеното улично изкуство, което наричаме “графити”, за 25 години той успява да развие свой собствен стил, който нарича ‘’Fine Graff Art’’.

„В него смесвам само най-доброто от традиционните и съвременните техники. Този стил намира своето приложение, както в обикновената градска среда, така и в най-луксозните заведения, офиси или частни домове, които могат да бъдат видени в България. Бих казал, че хората, които наистина разбират  от изкуство са готови да плащат висока цена за него, когато виждат колко много емоция, старание и професионализъм се изискват, за да превърнеш една бяла стена в произведение на изкуството.”- споделя още Станислав.

Автор: Ирина Иванова