“КОЛИБРИ” издаде „Огледалото на нашите злочестини“ – последна книга от трилогията на Пиер Льометр

След шедьовъра „Ще се видим там горе“ и неговото величествено продължение „Цветовете на пожара“ дойде ред на последната книга от трилогията на Пиер Льометр: „Огледалото на нашите злочестини“ (превод: Росица Ташева, 424 стр., 25 лева).

С майсторството на ненадминат хроникьор, боравещ охотно и с драматизма, и със сарказма, Пиер Льометр завършва една фреска, достойна за огромния му талант. Въпреки изминалите десетилетия от описваните събития тази фреска изглежда поразително актуална.

Действието започва през април 1940 година. Луиз, вече на трийсет години (читателят си я спомня като момиченце от „Ще се видим там горе“), тича гола по булевард „Монпарнас“, след като е станала свидетел на покъртителна сцена. За да разбере значението ѝ, тя ще трябва да се потопи в историята на обхванатата от паника Франция. Доктор Тирион със своята трагична съдба, добрият приятел г-н Жюл, чувствителният и дълбоко почтен Габриел, готовият на всичко за любимата си Алис Фернан, многоликият и толкова чаровен манипулатор Дезире ни представят лицето на една драматична епоха, тази от Втората световна война, с официалната пропаганда, изпълнена с фалшиви новини, с хилядите бежанци, потеглили дори без да знаят накъде, само и само да са далече от агресора – все неща, които доскоро са ни изглеждали безвъзвратно отминали.

Пиер Льометр (р. 1951 г.) е дипломиран психолог, пише от 2006 г. и е автор на дузина трилъри, два от които издадени от ИК „Колибри“ – „Алекс“ и „Булчинска рокля“. Дотук разполага с поне 5 награди, а 4 от романите му са филмирани. Голямото признание идва с романа „Ще се видим там горе“ (2013) – блестящ, наситен с напрежение и обрати разказ за Голямата война, удостоен с наградата „Гонкур“, плюс още осем награди, като филмовата адаптация му донася девет номинации и пет награди „Сезар“. Пет години по-късно следва продължение – „Цветовете на пожара“. Това е вторият от десетина романи, които писателят нарича свой „балзаковски пъзел“ и които обхващат интервала 1920–2020. „Огледалото на нашите злочестини“ е последната книга от трилогията на Льометр за периода между двете войни.