На 15 септември Софийската опера и балет открива сезон 23/24 с една от най-обичаните опери на Джузепе Верди

Дори 170 години след премиерата на „Травиата“, вълнуващата история за любов и дълг, неизменно привлича интереса на публиката.

„Скъпи български приятели, много съм щастлив и се гордея, че ще бъда с вас на 15 септември, за да дирижирам „Травиата“ в Софийската опера. Ще бъде моят дебют в този красив театър“ – изпрати емоционално видеосъобщение Пласидо Доминго.

През 2014 г. по време на гостуването на Пласидо Доминго за концерт в София той е специален гост на директора на Софийската опера Пламен Карталов. Още тогава Доминго получава покана за участие на сцената на Националната опера, покана която се осъществява едва тази година. По време на тази среща Доминго научава, че в същата година, когато той участва в спектакли на операта „Гуарани“ на най-известния бразилски композитор Антонио Карлос Гомес, Пламен Карталов поставя в София същата опера. Двамата откриват единомислие и в отношението си към Вагнер. Пламен Карталов вече е завършил своята първа постановка на „Пръстенът на нибелунга“, а Доминго е един от търсените интерпретатори на Вагнер, получил признание за Тристан, Зигмунд, Ерик, Парсифал, Танхойзер, Лоенгрин (Грами за най-добър оперен запис).

 

„Травиата“ заема важно място в творческите биографии на двамата.

 

Пласидо Доминго

Професионалният дебют на певеца в голяма централна партия е Алфред от „Травиата“ през 1961 г.

Професионалният му дебют като диригент е през 1973 г., когато ръководи спектакъл на „Травиата“ с Нюйоркската опера в Линкълн център.

Доминго е носител на девет награди „Грами“ и едната от тях е за „Травиата“ от 1983 г. в категория „Най-добър оперен запис“. Много награди получава е филмът „Травиата“ в режисурата на Франко Дзефирели с участието на Пласидо Доминго под диригентството на Джеймс Ливайн.

 

Пламен Караталов

„Травиата“ е знакова в творческата биография на режисьора. Още преди повече от 40 години той заяви едно новаторско понятие в правенето на оперен театър: вместо със средства от държавния бюджет на Министерството на културата – за първи път в България, със средства от истински безкористен меценат. Идеята на Карталов, смятана дори от някои за еретична, намира отклик у един човек също така изпреварващ времето с мащабите на идеите и мисленето си. Това е директорът на Стопанския химически комбинат „Гаврил Генов“ – инж. Светослав Генчев.

Това се случи в Русе през 1983 г., а реакциите в пресата са възторжени:

 

Марин Големинов: „Видяхме един нов, оригинален и в същото време опрян на най-доброто в традицията, прочит на Вердиевата „Травиата”. Визуално решеното въведение към операта, което логично се повтаря във финала, е сполучлива идея на режисьора Пламен Карталов.“

 

Розалия Бикс: „Тази „Травиата“ предварително е оправдала доверието… Наистина достоен резултат!“

 

Вече като директор на Софийската опера Пламен Карталов възстановява своята „Травиата“ от Русе. Отново критиката е възторжена.

 

Екатерина Дочева: „Травиата” е възстановка на един спектакъл на Пламен Карталов в Русенската опера. Постановката и днес стои стабилно изискана, естетически издържана, с приятен за окото функционален декор. „Травиата” е творба, която може и трябва винаги да е в репертоара на една оперна къща – особено в България, където италианската опера е издигната в култ.“

 

Толкова години след тези споделени размисли „Травиата“ продължава да бъде аплодирана от публиката в София.

 

Пламен Карталов: „Да създам спектакъл с предизвикателство и риск, изцяло адресиран към най-широката публика и ситуиран в епохата на творбата, за да могат, като в оживели страници от романа на Александър Дюма-син, да се разиграят динамични събития и характери, подвластни на интимните човешки слабости и страст, безразсъдството и саможертвата в името на любовта.

Вердиевият репертоар е златна мина за всеки оперен артист, а „Травиата” – перла в короната на всеки оперен театър. Изпълняваме също така желанието на публиката и на поколението от наши млади артисти, за чието вокално и актьорско израстване шедьовърът на Джузепе Верди „Травиата” е бойна колесница в битката за творческото им развитие.“

Пласидо Доминго и Пламен Карталов

На 15 септември под диригентството на Пласидо Доминго ще пеят Станислава Момекова – Виолета, Иля Селиванов – Алфред, Атанас Младенов – Жермон, Силвана Пръвчева – Флора, Благовеста Мекки-Цветкова – Анина.