Септемврийското проклятие на САЩ

Днес е 11 септември. Не само американците, но и много хора по целия свят свързват тази дата с терористичния акт, който отне живота на 2 974 души.
16 години по-късно Америка отново е изправена пред ужас, макар и под различна форма. От началото на септември първо премина мощния ураган Харви, сега сме свидетели на утихващата, но все още продължаваща Ирма, а след нея синоптиците очакват още един ураган, наречен Хосе.
Тези две събития несъмнено са едни от най-ужасните в историята на САЩ. Бихме казали, че и двете са до такава степен знакови, че те променят досегашния начин на живот на американците, а и не само на тях.
След атентатите от 11 септември сигурността в САЩ е на ниво, непознато дотогава за човечеството. Терористичният акт сложи началото на всяването на страх не само сред американци, но и по целия свят.
Освен това, страната, в която всички са свободни и равни, направи не малко, за да покаже, че един определен етнос е опасен и нежелан. Смело можем да твърдим, че 11 септември 2001 година донесе промяна на всички ни.

Този септември САЩ е връхлетяна от поредица от бедствия, които идват едно след друго като шамари. Това се случва няколко седмици след поредната международна среща, касаеща изменението на климата.
И след толкова много приказки за последиците от глобалното затопляне, Хави и Ирма несъмнено са знак, че непременно трябва да се предприемат действия за опазването на околната среда.
Септемврийските месеци на 2001 и 2017 година ще се помнят както със страха, така и с огромните последици, които ще трябва да платим, но те далеч не са единствените трагедии, сполетяли САЩ през този месец. Това е сякаш месецът, в които през годините страната си разплаща сметките с природата.

Гълвестон
През далечната 1900 година, големият ураган Гълвестон преминава на 8 септември през Тексас с мощ от 223 км. в час. Той отнема живота на между 8 000 и 12 000 души, което го прави най-смъртоносната природна катастрофа в историята на САЩ.
Големият Гълвестон ураган, известен регионално като Голямата буря през 1900 г., беше буря категория 4 с ветрове до 233 км / ч, 8 септември 1900 г. в Галвестън, Тексас, САЩ. Той уби 6000 до 12 000 души, което го прави най-смъртоносната природна катастрофа в историята на САЩ.

Ураганът изглежда е започнал като атмосферно корито от Западна Африка, причинявайки нестабилно време в Карибите и излизайки във Флорида като тропическа буря на 5 септември. Тъй като властите искали да избегнат паника на населението, не предупредили за мащаба на бурята и те били напълно неподготвени. Поради противоречивите прогнози хората от Галвестън не усещат тревога, до официалното предупреждение на 7 септември. На другата сутрин унищожава над 3600 жилища.

Ураганът Сан Фелипе Сегундо
На 6 септември 1928 година, САЩ е ударен от Ураганът Океехобей, познат още акто Сан Фелипе Сегундо.
Той е един от най-смъртоносните тропически циклони в записаната история на северноатлантическия океан. Отнема живота на ад 4 000 души и оставя след себе си щети в размер на над 100 милиона долара.

Чениер Каминада
Ураганъд Чениер Каминада, известен още като Голямата октомврийска буря, всъщност започва на 27 септември. Той постушава голяма част от Луизиана пред 1893 година. Той е записан като един от трите смъртоносни урагана по време на сезона на ураганите от 1893 г. в Атлантическия океан. Бурята е убила около 2 000 души и е нанесла щети от над 5 милиона долара.

Флорида Кийс
Ураганът от 1919 г. във Флорида Кийс, представлява огромен тропически циклон, който през септември 1919 г. обхваща северното крайбрежие на Карибско море и крайбрежието на Персийския залив. Той се превръща в един от най-смъртоносните урагани в историята на Съединените щати. Влиянията до голяма степен са концентрирани около районите на Флорида Кийс и Южен Тексас, но въпреки това значителни ефекти се усещат в Куба и в други райони на бреговете на Персийския залив.

Ураганът се развива в близост до островите Лийвъърд като тропическа депресия на 2 септември и постепенно придобива силни сили, като проследява пътя от запад-северозапад, пресичайки прохода Мона и прекосявайки Бахамите. Жертвите са 772, а щетите са в размер на над 22 милиона долара.

Ню Ингланд
Ураганът от Ню Ингланд, през 1938 г. е един от най-смъртоносните и най-разрушителните тропически циклони, в Лонг Айлънд иНю Йорк. В допълнение, това е най-бързият тропически циклон в света, постигайки максимална скорост от 70 мили в час. Бурята се формира в близост до бреговете на Африка на 9 септември, като се превръща в ураган от категория. Смята се, че ураганът е убил 682 хора, повредени или унищожени са над 57 000 жилища и причинени загуби на имоти, оценени на 306 млн. долара . Повредените дървета и сгради в засегнатите райони се наблюдават до 1951 г.

Ураганът на деня на труда
Той е един един от тринте урагани, които поразяват с максимална скорост САЩ пре XX век.
След като се оформя като слаба тропическа буря, източно от Бахамите, на 29 август бавно се придвижва на запад и става ураган на 1 септември. Силните ветрове на урагана и ударът унищожават почти всички структури между Таверниър и Маратон. Градът Исламорада бива заличен. Части от разширението на Кейп Уест на железопътната линия на Източното крайбрежие на Флорида е сериозно повредена или унищожена. Ураганът също причинява допълнителни щети в Северозападна Флорида, Джорджия и Каролина. Жертвите от това бедствие са 423.
Изведени са данни само от бедствия, с най-тежки последици( отнели живона на над 400 души)