НОНУМЕНТ с номинация за „Икар”

По традиция отличията ще бъдат връчени на 27 март Международният ден на театъра

В средата на септември миналата година Музеят на хумора и сатирата в Габрово организира изложба и представление под общото заглавие НОНУМЕНТ, част от 24-ото Габровско биенале на хумора и сатирата.

Приятна изненада в края на януари бе номинацията на Съюза на артистите в България за “Икар” в раздел “Съвременен танц и пърформанс” за Стефан А. Щерев и „Лигна“ (Германия) за НОНУМЕНТ, продукция на Информбюро и Музея на хумора и сатирата – Габрово.

Поради огромния интерес към изложбата, Музеят на хумора и сатирата удължава до 22 март 2020 г. времето, в което тя може да бъде разгледана.

Изложбата НОНУМЕНТ, открита на 13 септември 2019, представя паметници от – Австрия, Кипър, Сърбия, Чехия, Словения и България, които поради промени в идеологията са променили или загубили първоначалния си смисъл. Акцент в българската част е близкият до Габрово Дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа.

Представлението се случи на 14 септември пред „Чинията” с автори групата ЛИГНА (Германия) и Стефан А. Щерев, и с музика на Емилиян Гацов – Елби. Това бе неповторимо изживяване за близо 200 ентусиасти от България и чужбина, които дойдоха специално за събитието. Участниците имаха възможност да се докоснат до моменти от историята на паметника, строителството, партийните ритуали. Това ги провокира да помислят за съучастието и възможността за съпротива, която обикновеният човек би могъл или не би могъл да упражни спрямо тоталитарната власт.  Трейлър от представлението на 14 септември може да се гледа в Youtube канала на Музея.

Заедно със Стефан А. Щерев и „Лигна“ (Германия) за НОНУМЕНТ, продукция на Информбюро и Музея на хумора и сатирата – Габрово, номинирани в категорията “Съвременен танц и пърформанс“ за „Икар 2020“ са и Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Баррето Дамас за “dragON aka PONY“ и Жана Пенчева, Цветан Мовчилов за “Six Love Songs“. По традиция отличията ще бъдат връчени на 27 март, Международния ден на театъра.

Всички, които са пропуснали да разгледат изложбата НОНУМЕНТ,  до 22 март могат да видят резултата от едно много сериозно проучване за миналото и бъдещето на рушащите се „нонументи”. Експозицията включва и карикатури на някои от най-добрите български карикатуристи.

МХС-Габрово