Стартира световният пробег на мира за Европа. Посрещаме го в България през м. май

24 000 км, 49 държави, милиони деца, спортисти и световни лидери участват в най-голямата щафета на европейския континент, която с Пламтяща факла превръща мечтата за световен мир в реалност

24 000 км, 49 държави, милиони деца, спортисти и световни лидери участват в най-голямата щафета на европейския континент, която с Пламтяща факла превръща мечтата за световен мир в реалност.

Шри Чинмой, oснователят на Пробега на Мира “Peace Run”, казва:

“Мирът не означава отсъствие на война. Мирът е присъствие на любов, хармония, радост и единство.”

Световният Пробег ще покрие 5-те континента, като стартира официално европейския си маршрут в град Лисабон на 1 март. Факелът на Мира ще бъде предаван от ръка на ръка, преминавайки през 6 големи града в Португалия и изминавайки около 400 км. В инициативата ще се включат приблизително 2000 души и деца от 13 училища. Щафетата завършва в Прага, Чехия, на 6 октомври 2020 г.

В България международният отбор на “Peace Run” влиза на 13 май през граничен пункт Кулата. За 7 дни бегачите ще изминат с Факела на Мира около 700 км. до финала на маршрута, който ще бъде на 19 май в Бургас.

Част от населени места, през които ще мине световната щафета у нас, са:

Гоце Делчев, Доспат, Широка Лъка, Чепеларе, Смолян, Златоград, Кърджали, Хасково, Елхово, Малко Търново, Царево, Созопол и Бургас.

Шри Чинмой (международно признат като философ, художник, поет и спортист) посвещава живота си на изграждането идеалите за световен мир и единство. Той дава началото на многобройни инициативи, обединяващи хора от различни култури, като привърженик на идеята, че спортът е един от най-мощните инструменти за насърчаване на глобалната хармония.

От 1987 година, когато Шри Чинмой основава Пробега на Мира, Факелът е преминава през повече от 150 страни по целия свят. Милиони хора, деца, бегачи и световни политически лидери са взели участие в международната щафета. За тези 32 години са изминати приблизително 500 000 км, което се равнява на повече от 14 обиколки около Земята.

Повече информация за българската част от трасето на Пробега на Мира може да намерите на: www.peacerun.bg

Видео за PeaceRun: https://vimeo.com/207219845

Виолета Ангелова