Романтика, магия, фадо и изненади за празника на остров Света Анастасия

С впечатляващи събития Туристически комплекс “Остров Света Анастасия” привлича туристи и тази година, за седми пореден път. Туристическата атракция привлича туристи за своя празник на 15 август – Голяма Богородица. Но събитията, изпълнени с много изненади и забавления, ще продължат от 13 до 16 август.

В първия ден, четвъртък, начало на проявите дава в 11,00 часа пътуващата фотоизложба “Дом на светлината – морските фарове от България и света”. Неин автор е Бела Бенова – пътешественик, писател и фотограф. Половин час по-късно е представянето на книгата ѝ “По пътя на пулсиращата светлина”. През целия ден ще се проведе празничен базар на изкуствата – художествени и ръчно изработени произведения. Вечерта е време за музика – ще има концерт на LEMON BOX & RED LIGHT District Project.

Двете бургаски групи стъпват на сцената на остров Света Анастасия. Съчетанието между модерна музика, романтика и магията на острова ще превърне лятната вечер в обаятелно и запомнящо се преживяване.

Посетителите на острова ще имат достъп, но контролиран, до фара в петък през деня – от 10,30 до 19,00 часа. Отново ще бъде представена фотоизложбата на Бенова, както и ще продължи базарът на изкуствата за художествено и ръчно изработени изделия. В 11,00 ч. започва “Часът на поета” на остров Света Анастасия с Бургаската писателска общност. Вечерта ще звучи португалско фадо с гласа на талантливата Жоана Амендоейра. Португалката ще гостува в лятната петъчна вечер под звездите на откритата островна сцена.

Навръх празника в събота ще има от 11,30 часа празнично островно хоро с Професионален фолклорен ансамбъл “Странджа”, а от 18,00 часа Стефан Вълдобрев ще представи творбата си “Книга за песните”. Той и “Обичайните заподозрени” ще зарадват гостите с концерт от 19,00 до 22,30 часа. Една от най-забележителните групи на съвременната ни музикална сцена е в състав: емблематичният български актьор, певец, композитор и филмов режисьор Стефан Вълдобрев, рок легендата Иван Лечев, джаз (етно) рок виртуозът Стоян Янкулов, басистът Веселин Веселинов – Еко и китаристът Мирослав Иванов.

В последния ден от 11,00 до 16,00 часа ще има Детска работилничка за изработване на сувенири. Празничен водосвет по случай празника Голяма Богородица в островния храм “Успение Богородично” ще отслужат свещеници.

Снимка: Община Бургас