Българин триумфира във филм с три „Златни глобуса”

И още: 6 предварителни номинации за „Оскар” и над 20 награди от кинофестивали в Щатите и чужбина

Големият победител на наградите „Златен глобус“ тази година се оказа филмът „Зелена книга“. Зад успеха на заглавието стои и едно българско име – Димитър Маринов.

Димитър Марино, живее и работи в САЩ от близо 30 години и досега записва предимно участия в сериали, но славният му миг идва с премиерата на „Зелена книга“ на 9 ноември 2018 г.

„Зелена книга“ среща българския актьор със звезди като Виго Мортенсен (номиниран за „Златен глобус“ за участието си във филма) и носителя на „Оскар“ за „Лунна светлина“ Махершала Али (който спечели статуетката за поддържаща роля). Героите им са шофьорът Тони Лип и прочутият пианист Дон Шърли, които се сприятеляват по време на турне в южните щати, но скоро се сблъскват с настъпващата сегрегация. За сценария са използвани писмата на грубоватия Лип, които пише до своята жена, за които му помага изтънчения музикант.
Във филма Димитър Маринов играе музиканта Олег, част от джаз триото на чернокожия Джон Шърли. Прототипът на Олег е виолончелистът Юрий Тахт, който свири заедно със същите музиканти, а в лентата има ключова роля за промяната на шофьора и бодигард Тони.
Българинът първоначално е отхвърлен след първия кастинг за филма, но по-късно отново получава обаждане. Въпреки че свири на цигулка от 4-годишен, продуцентите се нуждаят от челист.

 Димитър овладява инструмента за 4-5 дни

Така се налага Димитър да овладее инструмента само за 5 дни, свирейки по няколко часа всеки ден.
За ролята на Тахт екипът трябва да избере между четирима кандидати, като единственият неизвестен сред тях е българинът. След последния драматичен кастинг продуцентите заедно с Махершала Али и Виго Мортенсен се спират на Маринов.

След като гледат записите с българина, Мортенсен и Али са категорични, че Димитър е техният човек. Първо е видеото на Димитър, което включва 30-минутно интервю, в което разказва за себе си, за живота в България, 10 минути говори за ролята, 5 минути свири и 10 минути актьорска работа. Когато видеото на Димитър свършва, Мотенсен става и казва „Това е нашия човек. Вие си гледайте останалите, аз си тръгвам”, а Махершала казва: „Виго е прав. Първият е нашият човек”.
Продуцентите са почти в паника: „Ама чакай, ония са големи звезди”. А Спилбърг отговаря: „Другите са страхотни актьори, но най-силното в Димитър е, че между неговото интервю и актьорските му сцени няма разлика. Той не играе, той е себе си”. Така изборът на Спилбърг окуражава другите да тръгнат напред с Маринов. И на практика създават една нова звезда.

Във Фейсбук профила си той описва събитието с думите „Истинска история за Пепеляшка“.

Димитър Маринов със семейството си на червения килим


Тогава Маринов стъпва на червения килим заедно със семейството си: придружава го съпругата му Дженифър и големия му син Йордан. Актьорът става част от всички пресконференции, на които са необходими представители на „Зелена книга“. По този повод режисьорът на филма Питър Фарели казва: „Не съм виждал друг актьор, който толкова добре да си подбира думите и да е с толкова бърза мисъл, да мисли в действие и да казва винаги това, което трябва“.
„В цялата ми история в Холивуд, 32 години, ти си единственият актьор, който не е в най-главната роля, и с който всяка телевизионна компания на червения килим пожела да направи интервю“, споделя главния продуцент на лентата Джим Бърк за нашия Димитър Маринов.
Димитър Маринов е първият представител на българската актьорска школа, стъпил на оригиналния червен килим. За първа се смята Нина Добрев, която много нашумя от участието си в известни сериали и филми, но не е от българската актьорска школа, а от американската.
Освен трите статуетки „Златен глобус“, „Зелена книга“ вече е спечелил редица награди, сред които тази на публиката от Филмовия фестивал в Торонто, призовете за сценарий и цялостно изпълнение на актьорски състав от Холивудските филмови награди. Още по-многобройни са номинациите на лентата, която вече се очаква да бъде и подобаващото отличена и с награди „Оскар“ в края на м.февруари.

Източник: “Труд”, снимки: Facebook