Българската експедиция на Антарктида с рядка находка

Проф. Христо Пимпирев за магията на Антарктида

Преди дни ръководителят на 27-ата българска експедиция в Антарктида проф. Христо Пимпирев се завърна у нас. Професор Пимпирев разказва, че изследователите и биолозите са успели да свършат много полезна работа на ледения континент.

Той разказва любопитни подробности от събитията на “Ледената красавица”.

„Успяхме съвсем случайно, тъй като много трудно може да се хване една ледена риба, която няма хемоглобин и кръвта и е безцветна. Тя е изключително рядка и фактически ние успяхме да я съхраним и ще бъде един експонат в нашия природонаучен музей – разказва ръководителят на българската антарктическа експедиция”.

Проф. Христо Пимпирев разказва, че изследователите и биолозите са успели да свършат много полезна работа на ледения континент.

Проф. Христо Пимпирев – ръководител на българската антарктическа експедиция

Българската база на Антарктида става все по търсена от чуждите учени, доволен е проф. Пимпирев. На тази експедиция в нея са работили 45 изследователи. Като в нея е имало две жени от Колумбия, както и кипърски гражданин, който за пръв път стъпва на Антарктида.

Той разказа, че там се чувстваш като на друга планета. „От друга страна, българите там се прибираме вкъщи, защото имаме българска полярна база, която от две малки къщурки от преди 27 години, вече са едно селище, където между 22 и 25 души, спокойно могат да работят. Приемаме чужди учени, така, че живеем съвсем нормално”, заяви проф.Пимпирев.

В момента на Антарктида е само ден, няма нощ, и е лято,- сподели той. При нашата база на Шетландските острови в центъра на  Антарктида, е най-топлата част -температурите са около минус 5 – минус 10 градуса. Антарктида е един голям континент, по-голям от Европа. Самият континент е много красив и уникален, че още първите изследователи са го нарекли „Ледената любовница”, която те привлича и винаги когато отидеш веднъж там,искаш да се връщаш, разбира се ако се влюбиш и тя те приеме. Само 10% от тези които са отишли в Антарктида, са отишли само един път”, допълва професора.

За първи път в базата има и професионален готвач. Там са посрещнали и коледните и новогодишните празници.Четири пъти гръмва шампанското на 31 декември, защото в базата има учени от различни националности.

„В началото едва намирахме пари за наука, сега вече проектите са финансирани от Министерството на образованието и науката”, отбеляза още проф. Пимпирев.

„Имаме строго начертана програма за научни изследвания, при това с много международни учени. Вече се завърнаха в България двамата биолози Ралица Зидарова и Любомир Кендеров с много интересни резултати”. 

Двадесет и седмата българска експедиция на Антарктида приключва в края на март. За следващата експедиция проф. Пимпирев си пожела по-сериозна научна апаратура.

Климатът се променя и моето лично мнение като учен е, че за това сме виновни хората, тъй като изключително много замърсяваме атмосферата, каза още проф. Пимпирев.

Източник ТВЕвропа,снимки Facebook