Момчил Мирчев: В България има много талантливи млади художници

Момчил Мирчев е преподавател, главен асистент д-р по скулптура в Националната Художествена Академия, работи в широкия диапазон на малката пластика и монументалната скулптура. Той е добре познато име в българското съвременно пластично изкуство, доказал се с многото си участия със самостоятелни и общи изложби, симпозиуми в страната и чужбина. В творчеството си Момчил Мирчев тръгва от натурата и преминава към метафоричните превъплъщения в абстрактно-обемно изчистени форми и силуети.

Повод за срещата ни с Момчил Мирчев е откриването на изложбата му „Структури“, което се състоя на 14 януари в галерия Контраст.

Скулптурите в изложбата са от различни периоди в творчеството на артиста.
Идеята на този цикъл идва от абстрактно-асоциативния ми замисъл за направата на тези обемно силуетни работи“, споделя Момчил за Sofiapress.


В творбите си артистът определя границите и овладяването на триизмерното пространство и ритъма на пластично-обемните форми. Вътрешното послание на тези триизмерни структури залага философското начало, вечността и формата в изкуството.
Интересува ме вечното, непрекъснатостта на цикъла на живота. Има ли такъв? Или донякъде свършва. Това ме е провокирало да си мисля и да пресъздам някои от пластиките си в една форма, която е безкрайна“.


Момчил Мирчев се интересува още и от свободата и полета на птиците, затова и част от пластиките са насочени и към този аспекст.

Като преподавател в Националната художествена академия, Момчил коментира, че студентите, които искат да се занимават със скулптура не намаляват и има хора, при които желанието и усета им за пространство, и форма не утихва. Те срещат обаче големи трудности в реализацията си: „Трябва да се даде повече гласност за това младите хора да бъдат подпомагани в реализация, изложби, организиране на уъркшопове и популяризиране на това изкуство, защото в България има много талантливи млади художници“.

Както много други сектори и нашият не е подминат от всеобщата криза“, заявява артистът, говорейки за пазара на скулптури у нас. Важно според него обаче е да има популяризиране. „Това е една политика, която трябва да се води от институциите, защото с едно популяризиране и съдействие нещата на нашата сцена биха станали много по-добри“.