До 10 евро за вход във Венеция

До въвеждането на таксата се стигна след големия обществен натиск да се ограничи потокът от туристи

Италианските власти въведоха от 1 януари такса за влизане на туристи във Венеция. Мярката няма да важи за местните жители, техните роднини и гости. 

Властите се надяват таксата да ограничи наплива на туристи

Кметството на Венеция ще събира от туристите до 10 евро за вход, но тя ще варира в зависимост от сезона.

Венеция е една от най-популярните туристически дестинации в света и се посещава от около 24 милиона годишно. Повечето от тях са обаче т.н. “еднодневни туристи, които си носят храна и не оставят никакви пари в баровете и ресторантите.

„Това е исторически ден“, споделя кметът на Венеция Луиджи Брунаро.

Властите се надяват таксата да ограничи в някаква степен наплива на туристикойто все повече дразни местните жители, които твърдят, че туристите пречат на нормалния ритъм на живот награда. Те се надяват с допълнителните средства да подпомогнат поддръжката на града, изграждането на обществени тоалетни и охраната.

Туристите често задръстват старите улички на града

Входната такса, ще замени сегашния туристически налог, който се плаща само от посетители, които резервират нощувка в хотел или имот под наем.

Новата такса ще трябва да бъде плащана от всички туристи в града, дори и от тези, които го посещават само за няколко часа. Тя ще бъде между две и пет евро, но може да достигне и до 10 евро през високия сезон.

Според италианския вестник „La Repubblica, новата система за таксуване може да генерира 50 млн. евро годишно, в сравнение с 30-те млн. годишно, които градът в момента прави от туристическия данък.

През 2017 г. 10 милиона туристи са платили туристическата такса. Новият налог, с включени дневни екскурзии, ще бъде платен от около 27 млн. посетители.

Венеция често е претъпкана с туристи и местните жители се оплакват, че тълпите задръстват старите й улички.

Част от средствата ще отиват за почистване 

Смята се, че средствата от таксата ще бъдат използвани за заплащане на разходите за почистване на града.

През 2018 г. местните власти предложиха няколко начина да избавят града от това, което наричат „грубо“ поведение на посетителите. През септември бяха обявени планове за забрана на посетителите да седят на земята с глоби в размер от 50 до 500 евро.

Може да бъде забранено и носенето на алкохол по улиците след 19:00 ч. – дори и ако е в затворена пазарска чанта. До тези мерки се стигна след сигнали, че туристите се напиват на обществени места.

Междувременно в началото на 2018 г. бяха въведени туристически маршрути до популярните забележителности, за да не бъдат смущавани местните.

Източник : bTV, БТА, снимки Sofiapres