Кметовете на „Царево” и „Созопол” – спазваме законите

Предстоят проверки, назначени от премиера

По повод започналите строежи край къмпинг “Арапя” и местността „Алепу” кметовете на общините „Царево” и „Созопол” – Георги Лапчев и Панайот Рейзи, увериха, че законът е спазен. Позицията им е, че нямат последната дума при разрешенията за строеж, които преди това са били одобрени от редица институции.

Възложител на строежа край къмпинг „Арапя” е бургаска фирма, а разрешението, издадено от община Царево, е от 15 август 2018 година. От там обясняват, че първото разрешение за строеж върху частен терен е още от 2007 г.

Боровите  гори на “Арапя”

От регионалната екоиспекция в Бургас съобщават, че обектът има всички разрешителни, включително и становище от Агенцията по горите, че теренът не е гора, а е урбанизирана територия от 2007 г.

“Частен имот, който отговаря на всички стандарти, в който има издадено разрешение за строеж, спазени са съответните изисквания на институциите, просто се строи. Да, на морето е, но ние сме най-морската община, всичко ни е морето”, каза кметът на Царево Георги Лапчев.

“Всички документи, които са представени в общината, са коректни и този строеж всъщност отговаря на всички законови изисквания. Как този терен е станал частен, кога се е случило това нещо, трябва да питате друг човек”, обясни кметът.

“Проектът е одобрен, защото е законен според няколко институции, включително е спазено и екологичното законодателство. Но въпреки това аз съм сезирал прокуратурата, за да се направи независима проверка”, заяви Ляпчев.


Попитан дали докато е бил директор на горското стопанство в Царево, мястото е било горска територия, Лапчев заяви: “Не мога да ви кажа дали е било горска територия, защото трябва да се гледат документи”.

На няколко пъти Лапчев заяви, че не е коректно да се пришиват стари грешки на сегашното управление.

Помолен да коментира информация, дадена от директора на държавното горско стопанство в Царево, че от 2016 г. има нов горско-стопански план и тази територия не е включена в него и не се води горска територия, и да обясни защо е отпаднала, Лапчев каза: “Не мога да коментирам защо е отпаднала и защо не, защото това се е случило в години, които трябва да попитате други хора”.

И пак посочи, че в момента по документи мястото не е гора.

Строителството на “Алепу”

По повод другия казус, който ще бъде проверен – строителството на плаж „Алепу”, кметът на Созопол Панаойот Рейзи също потвърди, че всичко е законно.”Проблемът на “Алепу” започна със свлачището, районът, където в момента се укрепва, не е плаж. Ако има стъпване на плажа, това ще бъде коригирано”, заяви Рейзи.

Кметът добави, че проектът е съгласуван с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и е първа категория, което означава, че се контролира от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), не от общината. “Почти не съм запознат с проекта, има общ устройствен план и има законодателство, както и изисквания, съобразени с изискванията и другите институции”, каза кметът и подчерта,  че преди 2008 г. никой не е говорил за дюни, а “думата е била вкарана в устата на еколозите” много след като земята е била категоризирана и раздадена. От изказването му се разбира, че строителството на нови ресторанти и магазини на къмпинг “Градина” по документи не е върху дюни, а върху “лозе”.

Предстои да бъде направена проверка на обектите от директора на ДНСК Иван Несторов съвместно с експерти от РДНСК – Бургас, и на областната Служба по геодезия, картография и кадастър, която е назначена от премиера Бойко Борисов.

Източник:bTV, NOVA, БНР