Ново списание за танц в България

С премиерата ще се открие и 12-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”

 Водеща тема на първия брой на изданието е „Красотата в танца“. На нея е посветено специално есе, което предлага своеобразна история на представите за красота в танца. Отделно, дванайсет изявени съвременни български и международни хореографи и артисти, заедно с един философ, отговарят на въпроса: „Какво е красотата в танца за вас?“. Така броят  позволява да проследим какво се крие зад идеала за красотата в танца и как той се изменя във времето. Част от другите акценти в изданието са: представяне на новите и по-малко познати танцови стилове, които през последните години набират популярност на танцовата карта на София; как се развиват и какво да очакваме от различни танцови пространства в страната; рецензии за открояващи се премиери, състояли се през изминалата година по сцените; календар с предстоящи събития и много други. 

„Списание за танц“ ще излиза веднъж годишно и ще предлага съвременен поглед върху изкуството на танца в различните му жанрове и върху танцовата култура в съвременния живот. В 120 пълноцветни страници то ще представя процеси, личности, събития и идеи от класическия до съвременния танц в България и по света. Ще обръща внимание  на историята на танца в страната и за първи път на български език в него ще бъдат публикувани преводи на важни теоретични текстове.

Успешни примери за подобни специализирани издания има в много държави. Един от най-емблематичните сред тях е на немското списание “tanz”, чийто главен редактор Арнд Веземан също е сред авторите в брой 1 на Списание за танц и ще бъде специален гост на премиерата в София. Самостоятелно списание, посветено на танц, съществува в България за известно време през 20-те години на миналия век, появява се за кратко и през 90-те години, но подобна медия досега отсъстваше. Поради това екипът на Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” – Ива Свещарова, Вили Прагер, Стефан А. Щерев, както и театроведът Ангелина Георгиева (главен редактор), – се заемат със задачата да създадат  съвременно, атрактивно и насочено към различни читатели издание, което да ги въведе в различни идеи в богатия свят на танца и многообразието от събития.

Te споделят новината за излизането на брой 1 на „Списание за танц” по повод 29 април –  рожденият ден на легендарния френски балетист и хореограф Жан-Жорж Новер, който от 1982 г. насам, по идея на ЮНЕСКО и Международния театрален институт, се отбелязва като Световен ден на танца.

Графичният дизайн е на Теодора Симова, а  медийни партньори на „Антистатик“ 2019 са: Българска национална телевизия; Българска телеграфна агенция; bTVRadio; Портал за култура, изкуство и общество „Култура”;  Списание за култура и изкуства „АРТизанин; уеб списание Jasmin.bg; уеб списание уеб платформата за театър „Love Theater”; уеб платформа Atrakcia.bg;  дигитална платформа за култура Seen.bg; онлайн платформата „Лицата на града”; градският гид „Sofia in your pocket”; уеб списание Madame Bulgaria; уеб платформа „Dancing opportunities“.

„Списание за танц“ e инициирано от фестивал „Антистатик” в рамките на  европейския проект Life Long Burning, финансиран от Програма „Творческа Европа“ на ЕС. Реализира се от Брейн Стор Проджект и Номад Денс Академи България с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община, Национален фонд „Култура“ и със спонсорството на магазин „Гришко“.

Премиерата на брой 1 на новото и единствено засега българско специализирано „Списание за танц” ще се състои на 9 май от 19:00 часа в KICK’s в София.

 Източник: „Културна фондация А25”