София ще даде старта на Габровското биенале

Ще бъдат представени 150 творби от 44 държави

На 9 май от 18:30 ч. в  София стартира 24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. Организаторите на проявата канят представители на медии, както и широката публика на представяне на изложбите, влизащи в рамките на тазгодишното Биенале в Генератор (бул. “Черни връх” 47, източен вход, Бизнес център Витоша) в София.

В изложбите, които официално ще бъдат открити на 17 май в Музея на хумора и сатирата в Габрово, ще бъдат представени 150 автори от 44 държави.

Али Растру, “Плашило” 2019 г.

В представянето ще се включат както екип от Музея на хумора и сатирата, така и Антон Стайков и Чавдар Николов – българските представители в международното жури на конкурса.  Публиката ще се срещне и с младата художничка Невена Екимова, автор на изложбата „Град Градина“ – първата изложба създадена специално за деца в рамките на голямо биенале.

По темата Измерения на публичното артисти от цял свят предложиха своите ръбати интерпретации  свързани с публично пространство, публично изкуство, обществен дебат, обществени медии, обществена сигурност и други работи с обществено измерение.  На 17 май официално ще бъдат открити изложбите в Музея на хумора и сатирата в Габрово. Гостите на събитието в столицата ще научат  повече и за развитието на едно от най-дългогодишните биеналета в България, както и за новостите, свързани с изложбите и събитията, които се провеждат в Музея. Присъстващите ще могат да закупят и любимите габровски сувенири от поп-ъп магазина.

Василис Александру – “История, интерактивна инсталация 2016 г.”

В представянето ще се включат както екип от Музея на хумора и сатирата, така и Антон Стайков и Чавдар Николов – българските представители в международното жури на конкурса.  Публиката ще се срещне и с младата художничка Невена Екимова, автор на изложбата „Град Градина“ – първата изложба създадена специално за деца в рамките на голямо биенале.

24. Габровско биенале се организира от Музеят на хумора и сатирата в Габрово, Община Габрово и Министерство на културата. Партньори са Испанският културен институт и Италианският културен институт. Подкрепата за изложбата „Град Градина“ е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изложбите ще бъдат открити  на 17 май и ще продължат до 30 септември 2019 г.

Темата “Измерения на публичното вдъхнови за участие 649 автори от 69 държави от всички краища на света, които изпратиха за участие 1 212 творби. От тях международното жури одобри 150 автора със 182 творби, който ще могат да се видят в изложбите.

Членовете на журито на 24. Габровско биенале са емблематични имена в сферата на карикатурата и съвременното изкуство. 

Багер падна в битката с къщата на генерал Рачо Петров” – 2017 г. фотограф: Росина Пенчева

Марилена Нардипреподава в Академията за изящни изкуства във Венеция. Сред повече от 50-те ѝ награди за карикатура се нареждат Първа награда от World Press Freedom Cartoon (2011) и наградата Forte dei Marmi за политическа сатира (2013). През 2018 е първата жена в 13-те издания на конкурса World Press Cartoon, удостоена с Голямата награда. Рисува за Diario, притурките на Corriere della Sera, за Gente Money, Borsa&Finanza, и други периодични издания.

Чавдар Николов e редакционен карикатурист, автор на анимирани карикатури за телевизионните канали  БНТ, Нова ТВ и БТВ. Съосновател и редактор е на сатиричния вестник Прас-прес. Два пъти е удостояван с Голямата награда за карикатура на Съюза на българските художници. Има две отличия от Наградата за политическа карикатура на Обединените нации (Ню Йорк).

Мартин Роусън е британски редакционен карикатурист и писател. Характеризира работата си като “визуална журналистика”. Карикатурите му често се появяват в The Guardian, Time Out, Daily Mirror, Index on Censorship, The New Statesman, The Observer, Morning Star и много други. Той е председател на Асоциацията на британските карикатуристи и член на борда на Лондонския музей за карикатура.

Берта Зихел започва кариерата си в Ню Йорк, където курира изложби за Биеналето в Сао Пауло (1983 и 1985) и раздел Aperto на Венецианското биенале (1993), както и изложби и програми за Whitney Museum, Art in General, Newark Museum, Sculpture Center. През 2000 се премества в Мадрид като директор на Отдела за медийни изкуства в Музея Рейна София. Курира медийни проекти  за Сюзън Лейси, Флуксус Филмс, Ивон Райнър, Майкъл Сноу.

Васъф Кортун е носител на Наградата за кураторски постижения на Колежа Бард. Учредява и ръководи институции като Центъра за съвременно изкуство Platform Garanti в Истанбул и Музея към Центъра за кураторски изследвания в Колежа Бард. Курира биеналета, между които Биеналето в Тайпей (2008), съвместно с Ман Рей Хсю и Истанбулското биенале (2005), съвместно с Чарлс Еше. Участва в журита за наградите Търнър, Веласкес, Белведере; журира биеналета във Венеция, Гуанджоу, Periferic и Биеналето на графичните изкуства в Любляна.

Антон Стайков е съучредител на секция Комикс в Съюза на българските художници. Куратор е на международната изложба Sofia Comics Expo, 2014 и Първата национална изложба на българския комикс, 2013. Автор е на пионерските издания Кратка история на българския комикс (Награда Хр. Г. Данов) и Българският буквар. 200 години в първи клас (Награда Златен Лъв на Асоциация Българска книга). Заместник председател е на Съюза на българските художници.

 За Бианалето

Габровското биенале е едно от най-дългогодишните биеналета в България. То е най-широкомащабната международна проява, организирана от Музея на хумора и сатирата, която включва конкурси за съвременни постижения на хумористичното и сатиричното творчество в различни жанрове на изкуството. Провежда се от май до септември всяка нечетна година под мотото „Светът е оцелял, защото се е смял”, подсказано от именития български сатирик Радой Ралин, и е истински духовен празник и форум на безценни срещи с хумористичното изкуство за творците, гражданите и гостите на град Габрово. Започнало през 1973 година в рамките на 9-ия фестивал на хумора и сатирата в Габрово с международен конкурс в два раздела – „Карикатура” и „Малка сатирична пластика”, вече 46 години продължава популяризирането у нас и в чужбина на най-добрите постижения на хумора и сатирата в българското и световното изкуство. През годините в конкурса се включват творци от 171 държави, а емблематична в историята на Биеналето се превръща 1989 година, когато са получени 7135 творби.

Започнало с идеята да бъде „мост“ между творците от Изтока и Запада, днес Биеналето е един от големите международни форуми за изкуство в България.