Папа Франциск ще доведе в България и 70 журналисти

Папата ще посети България, Македония и Румъния

Папа Франциск (Хорхе Марио Берголио) ще доведе в България 200 свои служители и около 70 журналисти. Това ще стане по време на визитата му в нашата страна, която е планирана от от 5 до 7 май, когато ще се отправи за македонската столица Скопие, се съобщава от католическата общност у нас. Той ще лети до Балканския полуостров със самолет на италианските авиолинии, който ще бъде само за него и придружаващите го лица.

За организацията на визитата му вече е сформиран специален комитет, в който от българска страна е включен католическият свещеник отец Димитър от град Раковски. Папата ще посети градчето на 6 май. Свещеникът заминава за Ватикана на 12 януари, едва след завръщането му ще е ясно какви точно изисквания има към българската страна и какво трябва да бъде подготвено от нас. Това заяви заместник-кметът на Раковски Божидар Стрехин. Очаква се той да кацне в града с хеликоптер. Вероятно това ще стане на стадиона или на новия площад, допълни той.

 „Посещението на папа Франциск е огромно събитие за нас. За мен дори по-височайшо събитие за нас няма. На шега с колегите си казваме, че дори президентите Тръмп и Путин да се срещнат в Раковски, това няма да е толкова голямо събитие, колкото визитата на светия отец”, обясни кметът на община Раковски Павел Гуджеров. Той и местните хора очакват в Раковски на 6 май да се съберат между 50 000 и 100 000 души.

По думите му не е ясна и бройката на децата, които ще получат първо причастие лично от светия отец. Според него и за тази цифра може само да се гадае. Може и да са 40, но може и да са над 50 деца. Имайте предвид, че има и други католически общности, които не са никак далече от Раковски и че и оттам ще дойдат деца за първо причастие, каза още той.

До 6 май от общината са предвидили да рехабилитират общо 11 улици, повечето от които са в Раковски, а останалите са в Белозем и Стряма. Обявен е и конкурс сред местните художници за картина на църквата „Пресвето сърце Исусово”, където папа Франциск ще даде първо причастие на децата. Предвижда се молитва на открито, която ще се проведе на площад „България” и на която се очакват да присъстват хиляди католици от България и Румъния. Отделно папата ще посети и църквата „Св. Архангел Михаил”, където ще има среща с младежи.

Посещението на светия отец през месец май е втората визита на папа у нас. Папа Йоан Павел Втори беше първият, който дойде в България през 2002 година.

Ето и официалното съобщение от Светия Престол за посещението на Папа Франциск:

„Приемайки поканата на съответните най-висши власти на Републиките и на Католическата църква, Негово Светейшество Папа Франциск ще осъществи апостолическо пътуване в България от 5 до 7 май 2019 г., където ще посети градовете София и Раковски, и в Бивша Югославска Република Македония на 7 май 2019 г., където ще посети град Скопие. Програмата на пътуването ще бъде оповестена своевременно”.

Източник: СБЖ, Уикипедия