Депутатите започнаха работа

ГЕРБ гледа към ЕП и местния вот, БСП иска предсрочни избори, ДПС – програмно управление

Първото заседание от новата сесия на Народното събрание беше открито.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пожела на народните представители наситена и резултатна парламентарна дейност. Тя посочи, че тази година предстоят европейски и местни избори и това предполага политическо говорене и партийно противопоставяне. Но от нас зависи да превърнем вота не в повод за очерняване на опонента, а в оспорвано спортсменско състезание с ясни и силни политически послания, каза Караянчева и отбеляза, че тази година ще се честват и 140 години от учредителното Народно събрание и приемането на Търновската конституция.

В декларацията от името на групата на ГЕРБ председателят й Цветан Цветанов заяви,че ГЕРБ си е поставил за задача да има шестима или повече евродепутати в следващия Европарламент. На предстоящия евровот България ще избере 17 от общо 705 депутати в бъдещия Европейски парламент.

Цветанов подчерта, че основният акцент през настоящата година ще падне върху двата вида избори. „Това гарантира интензивен политически дебат, който би трябвало да стимулира законодателната активност на българския парламент и работата на всички държавни институции”. Той призова през идните месеци в залата на НС прагматизмът да заглуши популизма, а политическите аргументи да вземат връх над заклинанията.

Според него най-голямата гордост на партията е факта, че тя се възприема като най-европейската партия у нас. „БСП е определяна като категорично проевропейска партия от едва 11%. На този фон изглежда логично ръководството на БСП да си представя евровота като премерване на силите между БСП и ГЕРБ, както и като оценка на управлението на „ГЕРБ“, каза още Цветанов.

Цветан Цветанов

Управляващите си поставят и още една цел – да работят за това ЕНП да бъде първа политическа сила в Европа.

“Пред Европа остават общи предизвикателства, които не могат да бъдат решени от нито една страна поотделно. Осъзнавайки това, още в началото на февруари т. г., ГЕРБ ще инициира граждански диалог под надслов “Европа в нашия дом”. Всички трябва да работим за по-сигурна, просперираща, справедлива, устойчива и единна Европа”, каза Цветанов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от своя страна, че

* БСП настоява за предсрочни парламентарни избори.

Корнелия Нинова

„За нас 2019 ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и Европа. Нестабилност, несигурност, растяща бедност, корупция, некадърност на управлението във вътрешната и външната политика – и това само за първите 10 дни на 2019 г. Увеличението на ток, вода, газ и парно изправят хиляди семейства пред невъзможност да оцелеят през зимата. По отношение на цените и помощта на българските малки и средни предприятия и домакинства, настояваме КЕВР да влезе в ролята си на истински регулатор, а не да обслужва олигарси. Иначе внасяме искане за оставка на цялата КЕВР, отбеляза още лидерът на БСП. Концесията на летище София заминава към ЕК със жалба за държавна помощ. Правителството на Борисов решава частни интереси, като нарушава европейските правила и българските закони, заяви Нинова.

За цените ще внесем искане за актуализация на бюджета по отношение на доходите на хората, каза още тя. Тя се закани и с напускане на представителите на БСП от сдружението на общините.

Искаме Европейската прокуратура да заработи най-бързо, да се конструира и да заработи в България, дано европейското законодателство даде справедливост на българския народ, каквато заслужава, допълни Корнелия Нинова. Тя за пореден път заяви, че този парламент е с изчерпано доверие и възможности.

Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров заяви, че ЕС е конструиран неправилно и че трябва да бъде съюз на отечествата.

* „Годината, в която влизаме, ще бъде историческа за Европа. Това не е клише, а истина.

Волен Сидеров

Това ще бъде година на разместване на пластовете. Европа трябва да реши каква ще бъде“, подчерта Сидеров. Според него лидерите на най-големите европейски държави са се провалили в своята политика спрямо миграцията, а причината затова е „прекаленият либерализъм“. „През тази година в Европа ще стане сблъсък и той няма да бъде между т. нар. ляво и дясно. Това ще е сблъсък глобализъм –антиглобализъм“, смята Сидеров.

В изказването си лидерът на „Атака“ подчерта още, че в Европа на преден план ще излязат такива политически формации и сили, които не са членове на сегашните алианси.

* Изминалата година е изгубено политическо време за България

Така определи управлението на страната през 2018 год. лидерът на „ДПС” Мустафа Карадайъ

Мустафа Карадайъ

 „Със скандали започна годината, със скандали завърши. Политически – в голямата и малката коалиции, в страната и чужбина. Политически, морални…, примери много. Изминалата година е изгубено политическо време за България. Управляващите казват, че има икономически постижения, както чухме. Това са аргументи, че трябва да продължат да управляват страната по същия начин. Фактите показват обаче – загубена година“, подчерта Карадайъ.

Той посочи, че икономическият растеж е 3.5%, крайно недостатъчен. Такъв растеж обрича и следващото поколение да остане най-бедно в Европа. През 2018 г. най-голям инвеститор в страната са българските граждани, които работят извън страната, заяви лидерът на ДПС. Растеж, обоснован на потреблението, без инвестиции винаги дава един икономически ефект – инфлация. През 2019 г. високите й нива ще обезсмислят увеличаването на доходите, се посочва в декларацията на ДПС.

За лидера на “Воля”

2019 г. ще бъде знакова за България и цяла Европа

Веселин Марешки

„Ще стане ясно дали Европейският съюз, в който членуваме от 12 години, ще се разпадне или ще продължи да съществува, но по коренно различен начин”, подчерта Марешки. Той разкритикува голяма част от европейските лидери, които определи като „слаби и зависими“, водещи „грешни политики“, които водят до „разрастване на чиновническата армия в Брюксел“. „С една дума – нищо общо с онова, за което са мечтали идеолозите на основателите на обединена Европа“, смята Марешки. Според него е необходима радикална промяна в начина, по който ЕС се ръководи,както и преосмисляне на членството на България в редица международни организации.

Изтоник БТА, NOVA, снимки:Sofiapress,Facebook