Президент и вицепрезидент отчетоха втората година от встъпването си в длъжност

Въпросът за предсрочни парламентарни избори не е „дали“, а „кога“

Речта си по повод втората годишнина от встъпването си в длъжност президентът Румен Радев започна с остри критики към правителството на България.

* Външна политика и сигурност

Президентът Радев започна отчета си с външната политика и сигурността, в която той има водещи прерогативи. „През 2018 продължих активно да отстоявам българските позиции по европейския и световен дневен ред. 12 държавни глави посетиха страната по моя покана“, каза държавният глава.

Той подчерта, че е задълбочил диалога с лидерите на всички балкански страни.

При посещението ми в Сърбия посетихме с Вучич българското малцинство. Решихме проблема с женските български фамилии и медиите на български език, посочи той.

“Проведох три срещи с президента на Македония, договорих участието на македонска рота на парада на 6 май“, заяви Радев.

При посещението си в България словенският президент откри директна самолетна линия. Инициирах меморандум за разбирателство, който все още не е подписан от премиерите на балканските страни, каза още той.

Президентът Радев подчерта значението на Дунавската стратегия, която е обсъдил с президентите на Румъния и Австрия. „Убеден съм, че Дунавската стратегия може да съживи Северна България и трябва да бъде използвана“.

“На срещата на върха на НАТО поставих приоритетите на България свързани с колективната сигурност и процеса на модернизация на българската армия. На конференцията в Катовице защитих работните места в българския въгледобив. С посещението си в Москва възстанових политическия диалог на най-високо равнище, който беше прекъснат“, изброи още президентът Радев.

* Президентът призова прокуратурата и КПКОНПИ да проверят управляващите

Апелирам КПКОНПИ, Прокуратурата и МВР да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта.Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция по повод втората годишнина от встъпването си в длъжност.  По думите му въпросът за предсрочни парламентарни избори “не е дали, а кога”. 

Държавният глава посочи, че целта на управлението е повишаване на жизнения стандарт и качеството на живот. “Но каквито и съвременни модели да прилагаме обаче, тази цел е обречена, ако не извършим най-важното – радикална промяна на политическата среда и на стила на управление. Оттам идват и чувството за обреченост и безпътица, емиграцията и демографската катастрофа.

„Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбени, механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени и да включат не само формална проверка на имуществените декларации на политиците, но и какви пари харчат и имат ли подставени лица за придобиване на пари и имоти у нас и чужбина”.

* Съвет за стратегическо развитие на България

“Формирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и специалисти. Който иска да управлява, трябва да предложи високообразовани и почтени хора. „Заради това формирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и специалисти. Той ще трябва да предложи алтернативи на институционалния блокажи на икономическия и идеен застой на страната. Съставът на Съвета ще бъде обявен с указ в идните дни“, обясни Радев.

“За да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това неизбежно преминава през възмездието – безкомпромисно преследване на поробителите.Апелирам КПКОНПИ, Прокуратурата и МВР да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта – да проверяват потенциални зависимости между политици и собственици на фирми, които печелят обществени поръчки“, заяви Радев и посочи, че aко това не стане, разпадът ще продължи.

“Успехите, които афишира властта, не променят живота на мнозинството българи към по-добро. Мантрата за стабилност и икономически растеж на България – който между другото е в дъното на Югоизточна Европа, стабилно ни закотвя на европейското дъно. Топенето на нацията е факт и при това с драматични темпове. Бягството на младите в чужбина не спира, македонизират се цели общности по социален признак, който се усложнява и етнически. По последни данни на БНБ 2018 г. е истинска катастрофа за чуждестранни инвестиции, а затварянето на предприятия е трайна тенденция“, заяви Радев.

„Докато порочната комисия за изтребители в НС от 2017 блокира модернизацията за дълъг период, то последните решения на управляващите окончателно я опорочиха”, посочи още Румен Радев.

Той изрази съжаление, че се е оказал лош пророк във връзка с буксуващата модернизация на българската армия, която не се е осъществила и през изминалата година. 

“Бутафорният конкурс за изтребителя извади на международната сцена порочния стълб на управление на България”, заяви Радев. “Настоях да не се повтори пропускът през 2017 г. и настоях навреме да се подготвят договорите за проекти за модернизация”. Докато порочната комисия за изтребителя от Народното събрание блокира модернизацията за дълъг период, то последните решения на управляващите окончателно я опорочиха. Бяха приети недостатъчни стъпки за повишаване на личната мотивация. Ефект може да има след година-две и дотогава рискът от авиационни произшествия ще продължава да расте“, заяви Радев.

Той посочи, че трите проекта за видовете въоръжени сили не могат да решат дълбоките проблеми на Българската армия, които изискват всеобхватен подход. 

“Наложих вето на 7 закона. Но ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за истинско законодателство. С всяко едно от наложените вета отстоявах конституционно признати ценности, които са в името на българското общество. Парламентът се съобрази само с едно от тях и то спести огромни средства на българските данъкоплатци. Пет пъти сезирах Конституционния съд, като в единия случай Народното събрание само отмени тихомълком сезираните от мен разпоредби“, обясни Радев. 

Той посочи, че единението изисква надмогване на партийния егоизъм и личните амбиции в името на национални цели. “България се намира в критичен момент от своето развитие. Преди година заявих, че обществото трябва да отстои демократичните си права и да се пребори за налагането на върховенството на закона. За съжаление, българската демокрация ускорено губи позиции, а свободата на словото се губи. Последните критици в ефира се притискат с инструментите на властта. Доверието в парламента е на изключително ниско ниво. Законодателният процес става непредвидим и елиминира гражданското участие. Лобисткото законодателството безцеремонно замества обществения интерес.

Липсва отчетност и отговорност в управленските решения и това се увеличи като обхват. След като обществото не реагира на 500 млн. лв. за язовири без обсъждане и обществени поръчки, защо да не се дадат по същия начин 1,3 млрд. за магистрали.

Последната година беше похарчен изкуствено формиран излишък без критерии и прозрачност. След като стана практика НС да прегласува своите решения по разпореждане на Министерски съвет, защо да не се прегласува и финансовата рамка и да платим много повече за изтребителя? След като може еднолично да се изхвърлят фирми от обществени поръчки, защо така еднолично да не може да се избере и изтребителя? 

Ние изхвърляме европейските участници от проекта за нов боен самолет и правителството за европейско развитие на България твърди, че този антиевропейски избор е геостратегически“, заяви Радев и посочи, че това засилва усещането за корупция, лични интереси и зависимости.

“Свикнахме скандалите у нас да се вихрят възходящо с годините, но бутафорният конкурс с изтребителя извади порочния стълб на управление на международната сцена. Злепостави ни като неблагонадежден партньор. После се чудим защо не ни пускат в Шенген и еврозоната – въпрос на доверие“, каза още Радев.

Това е година на илюзорна стабилност, президентската институция беше последната бариера пред безотговорните действия.

* Въпросът за предсрочни парламентарни избори не е „дали”, а „кога”

Относно това дали ще има предсрочни парламентарни избори, Румен Радев коментира, че въпросът вече не е”дали”, а “кога”. Той беше попитан кое е добре да се направи за страната и дали поддържа още тезата си, че в момента България няма нужда от предсрочни парламентарни избори, както и дали би подкрепил създаването на един нов политически проект.

„От началото на мандата си следвам много ясно кредо – законност, справедливост и суверенитет и това е моята посока. Законността е алтернатива на произвола и лобизма“, каза Радев. По думите му България затъва в институционална безпътица и утвърждаването на закона е първото нещо, което трябва да направим. Да пречупим корупцията, да си отвоюваме свободата на словото – защото виждате какво се случва с критиците на властта, да върнем усещането на гражданите за сигурност и справедливост. А това всичкото започва с безкомпромисно прилагане на закона, заяви президентът. 

Но за да имат, по думите му,такива предсрочни избори смисъл, трябва да имаме реформирани изборни правила, които да гарантират честни избори, да ни гарантират, че сами си избираме управниците. Радев посочи машинно гласуване, видеонаблюдение на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, премахването на т.нар. втори протокол от секционните избирателни комисии, който е обект на манипулации, актуализация на избирателните списъци. Дали бих подкрепил нов политически проект – да, ако той отстоява тези ценности и работи за модернизацията на България, посочи още Радев.

Източник: БТА, Канал 3