Застрахователи за „Гражданската отговорност“

Над 1000 лв. за полица, ако няма таван на обезщетенията

От Асоциацията на застрахователите представиха своята позиция, във връзка с предложението на шефа на финансовата комисия Менда Стоянова от ГЕРБ  да бъде сложен лимит на обезщетението от 20 000 лева.

Те твърдят, че нямат нуждите резерви за да покрият увеличените искове за смърт на пътя, след като ВКС разшири групата от хора, които могат да поискат обезщетение дори за лица с които загиналият е имал емоционална връзка.

Светла Несторова, председател на УС на АБЗ  сподели, че  „Нямаме интерес от непосилна гражданска отговорност. Представете си, че някой нареди на хлебарите, хляба от утре да стане 20 лева. Мислите ли че те ще се зарадват много на тази  неочаквана възможност за бизнес? Депутатите са си поставили срок от 6 месеца. Надявам се тези 6 месеца да са достатъчни, но до тогава са ни нужни и лимити. Тридесет хиляди лева за лекарска грешка за всички наследници не е ли скандално? Защо 20 000 лв. на човек ви скандализира, а 30 000 лв. за всички замесени в една история не ви скандализира. Не разбирам за какви доходи говорим и за какво общество!

Застрахователите заявиха, че откакто решението на ВКС е в сила, има голямо увеличение на делата за обезщетение.

Застрахователите представиха своята позиция; Снимка: TVN

Според бранша законодателните промени ограничаващи съпруг или партньор на загинало лице да получи до 20 000 лева, а брат или сестра до 15 000 лв. ще предпазят сектора от дестабилизиране. В противен случай ще има скок на „Гражданска отговорност“. Над 3 млн. автомобила в България са заплашени от трикратно увеличение на гражданската отговорност.

От Института за пътна безопасност настояват за баланс между пострадали и застрахователи. Те поискаха дебат по скандалните текстове – „Застрахователите допуснаха една огромна грешка, че се опитаха да прекарат толкова значим проблем през задния вход на Народното събрание, без дебат, без дискусия – заяви Богдан Милчев.

Застрахователите обясниха, че чрез  въвеждането на лимит на обезщетението, ще се пресекат и злоупотребите с исковите дела. – „Лимитите ще спрат произвола, който се случва в момента,  има адвокати, които плащат на близки на загинал авансово 5000 лв. , сдобиват се с пълномощно  и след това осъждат застрахователя за огромни суми – коментират от бранша.  Ако има лимити , близките ще знаят и какви пари да очакват. Твърдят, че имат сведения за 9 кантори, които злоупотребяват, и по думите им „търгували със смърт“ –  давали на близките на пострадалите минимална част, а прибирали драстични проценти-  50%, 60% до 80% от обезщетенията.

Адвокати, които присъстваха на пресконференцията отхвърлиха обвиненията и се обявиха против ограниченията на обезщетенията. – „Има решения на европейския съд, които казват, че лимити на обезщетенията не могат да бъдат въвеждани. Не знам защо прехвърляте проблема върху ВКС и адвокатите?“ – заяви адвокат Стоян Чаталбашев.

За сведение средното обезщетение в Европа е 25 000 евро, а през 2017 г. в България, то е било 118 000 лева.

Самото решение на ВКС е въвеждане на европейска директива за обезщетение при застрахователно събитие. Това обаче повиши разходите на застрахователите, а с това се увеличи и цената на гражданската отговорност. В Европа действа таван на обезщетенията, който е равен на 10 млн. лева.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи обаче не са съгласни със застрахователите. – Любка Маринова – „Цената на човешкия живот не бива да се оценява по този начин. Да заплашваш другите, че видите ли, ако не се приеме този таван на обезщетение, ще се качат застраховките на 800-1000 лева. Затова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи настояват за максимално бързо въвеждане на системата „Бонус-малус“.

Застрахователите изчисляват, че делата по „Гражданска отговорност“ само в СГС през август тази година са двойно повече  /529/ в сравнение с 2017 г. – 230 дела

В предложенията, които за сега остават замразени по разпореждане на премиера има и текст, според който трябва да се изработи методика с размера на обезщетенията и за увреждания.

В четвъртък промените в застрахователния кодекс ще бъдат обсъдени публично в парламента от всички засегнати страни.