Златни медали за 39 експоната от Международния технически панаир

За първи път в своята история престижната надпревара отбелязва такъв финал

С безпрецедентен резултат завърши  Конкурсът  за иновативни продукти, организиран по време на 75-ия Международен  технически панаир в Пловдив.  39 експоната спечелиха златни медали от общо 40, които се състезаваха за най-високото пазарно отличие в българската индустрия.

За първи път в своята история престижната надпревара отбелязва такъв финал, тъй като обичайно приза получават около 70% от участващите. „Всички претенденти представиха изделия от ново поколение, отговарящи на световните стандарти. В разработките за включени високи технологии и творчески идеи, а продуктите надминават очакванията на потребителите и се намират на границата между настоящето и бъдещето“, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Той беше и заместник-председател на  журито, оглавявано от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол Петър Горновски.

Красимир Стоянов, управител на фирма „Орак инженеринг“, разработила платформата за създаване на образователни сайтове, получи златния медал заедно със сина си

Най-много отличия – 15, бяха присъдени в категория „Електроника, електротехника, роботика, информационни технологии и телекомуникации“, тъй като това са сектори, в които приложението на върхови технологии е най-интензивно, обясниха от комисията. Тя  награди 12 експоната в раздел „Енергетика и екология, технология и управление на водите, химическа промишленост“, осем в „Машиностроене“ и 4 в „Транспорт и автосервизно оборудване“.  Призове получиха 19 разработки от Русия, страна партньор на ЕСЕН 2019.

Сред победителите са и десет изделия, които обаче са предназначени не за индустрията, а за обучение, туризъм, комфорт в дома. Такива са две платформи –  за създаване на образователни сайтове и за споделени туристически пътувания, дъгов симулатор за заваряване, апарат за пречистена и алкална питейна  вода, пречиствателна станция за отпадни води за малки фамилни сгради, станция за бързо  зареждане на електромобили и други.

Само за два дни имам пет сделки, а се подготвят още 20 договора, похвали се един от наградените. Друг определи приза като „аванс за бъдещето“. България имаше голям пазар на лазерна техника и ще си го върнем, заяви изложител, който участва за първи път и спечели медал.

Официалната церемония за награждаването се проведе във Виенския павилион на Международен панаир Пловдив, който организира най-значимата технологична среща  на Балканите.  Генерален спонсор тази година е „Виваком“. Сред  партньорите на деловия форум вече е и Европейската асоциация за полиуреа  /PDA Europe/, чиято годишна конференция ще се проведе през месец ноември в Брюксел. Там водещи експерти ще представят технологии и материали за хидроизолация, за защита на различни материали и за износоустойчивост.