Без снимки за Инстаграм, моля!

Намирам Инстаграм за приложение, което може в еднаква степен да бъде забавно или изключително досадно. Имайки възможността да представяме собствените си истории, ние държим и ключа към това, да показваме по какъв начин да ги показваме. Има различни категории потребители в най-голямата платформа за снимки, но аз ще се спра на може би най-досадните.

 

 #Food или какво ям всеки ден

Навлизането на Инстаграм стимулира нашата съвременна мания за храна на съвсем ново ниво. Какво обаче е посланието, което тези потрбители се опитват да предадат със своите внимателно подбрани снимки на вечерята си?

Дали е свързано с предизвикване на завист с свойте последователи- „Погледни ме и обилното ми ястие за закуска, красивото за обяд и здравословното за вечеря.

Или пък задоволява ли по-първобитното желание за самоутвърждаване? Имам хубав живот, мога да си позволя да отида в приятни ресторанти и ям прекрасни вечери. Така или иначе, това е повече от досадно.

Не снимай, а яж!

Един от най-известните майстори на британската кухня Мишел Рукс е забранил на гостите да правят снимки в тризвездния си хотел “Мислейн”, Waterside Inn в Bray, Berkshire. Той е готов да поеме последстията, ако това решение доведе до намаляване на клиентите му – мога да си представя, че някои храна не виждат смисъл от това да отидат в ресторан, в които трябва да платят солидна цена и да не могат да заснемат и публикуват ястието си.

„Може би понякога искате да направите снимка на някаква храна, защото по някакъв начин тя е необичайна. Но какво ще кажете за вкуса? Една картина не може да улови аромати“.

Затова пред вратата на ресторанта на Рукс има надпис- „Без снимки, моля“.

Не можеш да померишеш снимката

Има 183.5 милиона публикации в Инстаграм под маркер #food и още 57 милиона под #foodporn, така че това не е обикновен феномен. Въпросът е дали съпротивата срещу това практикувано поведение е просто от готвачи с чувство за собствената си скъпоценност или тревожи и останалия свят.

Главните готвачи, разбира се, се притесняват, че тяхната храна не се представя в най-добрата си светлина от любители фотографи, използващи смартфони. По-важно обаче е как бързането, за да се представи това, което е сложено в чинията, стои на пътя на вечерята с автентично изживяване на ястието.

Александър Голтие, друг главен готвач на “Мишлен”, който говори за Инстаграм, казва: “Храненето трябва да бъде приятен момент, който хората споделят един с друг … не със социалната мрежа. Вместо да се радват на момента, те са на друго място“.

От друга страна,  имаме и моментът, в който главните готвачи по света се възползват от всемогъществото на социалните медии и насърчаването на тяхната работа чрез снимки в Инстаграм. Догато ресторантьорите трябва да се предпазват от негативите, които може да предизвика дадена публикувана снимка на тяхна храна, ние се надяваме скоро да видим края на тази дразнеща практика.